2016

Kata - 6.nap - Vidéken Kalandoztam és Gazdagodtam

Szombaton reggel a jól megszokott fél 7-es rutinnal ébredtünk a szokásos madárcsicsergésre és bikabőgésre. Ez is többek között nagyon fog hiányozni.

Aztán közös reggeli után István Gazdánkkal, kimentünk a tanyára, hogy elbúcsúzzunk a kollégáinktól. Gazdánk elárulta, hogy kollégák, annyira sok erőre és motivációra kaptak általunk, hogy már kora reggel kezdték az állatetetést és mire odaértünk, már a birkáknál épp fejtek. Így ránk maradt a 10 db 50 kg-os lisztes zsák lepakolása platóról. Hát valamiben meg kellett izzadnunk ezen a napon is. De örömmel tettük!

Kata - 5.nap - Wherever you go, Whatever you do

Péntek reggel, amikor más még egyik oldaláról a másikra fordul, amikor még az egész város alszik, mi akkor keltünk. Hajnali 3-kor, hogy fél 4-kor már a kenyérsütés fortélyait sajátíthassuk el a pékségben.

Kata - 4.nap - Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Így a 4. napot itt töltve egyre több kérdésre keresem a miérteket. Majd később a napunkról is írok, de előbb a gondolataimat helyezem előtérbe.

Kata - 3.nap - Kata érted?! Érted Kata?!

Ez a 3. olyan reggelünk, amikor a madarak hangversenyére, és a bikák bőgésére ébredünk. Igen ez a madárcsacsogás és a bikabőgés megfizethetetlen. Minden másra ott van a Mastercard, de itt arra se lesz szükséged. :)

 

Kata - 2.nap - " Már nincs olyan sok, mint amennyi volt"

Ma reggel önálló feladattal indítottunk. Először a bivalyokat kellett kiengednünk a karámjukbol. Nem volt egyszerű feladat feltérképezni a módszert, de aztan fogtuk átmásztunk a kerítésen be a karám ajtajához és sikerült kicsomóznunk a madzagot. Ezt megtudván a bivalyok azon nyomban versenyfutásnak eredtek. Tehát első feladat kipipálva.

 

Kata - 1.nap - Ez a nap más mint a többi!

Ez a hétfő reggel más volt, mint ez eddigi hétköznapok, amit az ember a háta közepére se kíván és mindig olyan gyorsan eljön.Ezt a hétfőt fél 8kor egy ínycsíklandó reggeli után a tanyán folytattuk.Nem az IRODÁBAN, A TANYÁN!

 

Kata - 0.nap - Kalandra fel!

Itt a vakáció, hát hogy töltsük el
Kirúgunk a hámból, kalandra fel!

 

Végre elérkezett ez a nap is, melyet annyira vártam. Április 25. a meghallgatás után csak ábrándoztam róla, aztán mikor az a bizonyos email is megérkezett akkor már bele is élhettem magam. Elképzeltem nap mint nap milyen lesz az élet a Vidék Kalandon.

Zita - Visszaemlékezés

Rengeteg jó élmény és emlék kavarog bennem, nagyon jól éreztem magam. Nem is tudom, hol kezdjem vidéki kalandjaim összefoglalását. Amennyire döcögősen indult, annyira pozitív élmény lett az egész. Minden olyan bizonytalanul indult: a hely, az odaút, a gazda kiléte. Most első alkalommal nyílt lehetőség Magyarország és Erdély után ellátogatni egy felvidéki gazdához.

Anett - 4.nap - Vidékről városban városból vidékre vágyik az ember

A mai nap reggelén is a szoptatással kezdődött a nap. Utána a fenti kertbe küldtek el, hogy hozzak pityókát a szilvásgombóchoz és paprikákat a töltött paprikának. Érdekes itt levesként tartják nyilván a töltött paprikát.

Reggelire tejbereszeltet készített Juliska mama. A melegített tejbe laskát reszelnek, édesítik cukorral, ízesítik vaníliával. Nagyon finom és laktató, hasonló csemege  lesz mint a tejberizs.

Orsolya - 4 nap - A várva várt nap

Reggel mint minden reggel a tehenek körül zajlott ma is. A tejet leadtuk, az állatokat kúráltuk. Kis kapálás a kertben, majd zöld fuszulyka fejtés.

 

Déltől a várva várt nap: az aratás utolsó napja ha a Jóisten is megsegít. Ma egészen a dombok tetején dolgozunk, gyönyörű kilátással vidékre, az erdők által felül ölelve.

Orsolya - 3 nap - Elkészült

Most lett kész a tegnapi sajt és orda :)

 

Ez a nap az új ismeretek napja volt. A reggel korán indult a nyári legelőn éjszakázó tehenek fejésével- három másik legeltetéses állattartással foglalkozó szentgericei gazda mellett. Károly gazda a mai napon is aratott. Hogy még több mindent megismerjek, az ő áldása alatt a szomszédos Kovács gazdánál folytattam erdélyi tanulmányaimat. 

Orsolya - 2 nap - AZ aratás folytatódott

Reggel a ház konyhakertjében kapáltam, rendezgettem, csinosítgattam azt. Majd az erős napsütés miatt behúzódva, rövid pihenőt követően kisebb sétára indultam a Gál gyerekekkel.

 

Frissítő forrásvizet vettünk a helyi csorgóból és jártunk a falu unitárius templomában is, miközben megcsodáltuk az azt körülvevő temetőből a környező dombokra nyíló kilátást.

Katalin - 5.nap - Kiskarácsony

Péntek, 3 óra 00 perc. A telefon ébresztője kelt. Az álmosságtól tántorogva, de nyafogás nélkül kelünk. Osonunk csendben, még alszik a ház. A kert végéig kell csak elbotorkálnunk, itt kezdjük a napot. Azt hiszem sosem keltem még ilyen korán. Ahogy közeledünk, a hajnali csípős hidegből egyre melegebb lesz.

Katalin - 4.nap - Kigyúrt pásztorok

Rekordot döntöttünk a reggeli etetésnél, egy óra sem kellett és nem hallatszott állatbőgés a farmon, ropogtattak a fekete fejű berbécsek, a bikák, a bivalyok, a disznók és a lovak is. Így már nyugodt szívvel indultunk bikát vásárolni egy nagy tehenészetbe, ahol megnéztük a borjúkat, a fejős teheneket és a fejőcsarnokot is.

Katalin - 3.nap - Farmosoduk

Szerdán ismét a farmon értek a nap első sugarai, és a mihaszna komisz jószág számlálás türelemmel várt minket a domb tetején. :) Harmadik napja tartó kálváriánkról mostmár bizonyíték is van, ugyanis az Agrya csapata látogatott hozzánk, hogy fotót és filmet készítsen munkánkról.

Katalin - 2.nap - Áradó folyó

A második nap végén azt hiszem kijelenthetem, hogy birkákkal foglalkozni vakmerő vállalkozás. Olykor olyanok, mint egy csoport óvodás, máskor egy igénytelen csürhére hajaznak, aztán meg vicces baráti társaság, és néha babusgatni valóak, akár a kutyakölykök.

Katalin - 1.nap - Birka = Vadállat

A hosszú utazás és késői érkezést kipihenve, reggel ámultunk rá, hova is érkeztünk mi ketten Katák.

 

Kalandunk első napján Iklandon egyből a mély vízben kezdtünk. Korán reggel a farmon kissé bizalmatlanul, de készséggel fogadtak a munkások. Rögtön  nagy feladatot kaptunk, a birkafejés közben leltározni kellett az állatokat.

Viktória - 4.nap - Hol barnulnak le :)

Nagyon sűrű napot tudhatunk magunk mögött. A szokásos reggeli torna és a nyulak, bárány gondozása után, Mónika kivitt a mezőre,hogy segítsek forgatni a szénát. Tűző napsütésben és rekkenő hőségben mentünk forgatni, Zoltánnal, a feleségével Katival és Mónika egyik jobb kezével, Noémivel.

Viktória - 3.nap - Eladó a csibe

A mai napunk egészen különleges volt. A szokásos ès kihagyhatatlan reggeli torna után a gyerekek hosszú lovaglásra indultak a gyakorló pályán.

 

Ezután ebédeltünk velük és délután közös activity játékba fogtunk. Számomra ezek után kezdődött a kaland. Zoltán, a fogadó családom feje, elvitt a családi vállalkozás gyárába, ahol az áruba bocsátandó takarmánnyal foglalkoznak, illetve napos csibét, pulykát, stb. nevelnek, és adnak el.

Viktória - 2.nap - A lovak "utánozós" állatok

Ma a reggeli torna a gyerekeknek kicsit hosszabb volt,mint tegnap. Fontos,hogy sokat mozogjanak és élvezzék is. A torna után indultak is lovagolni. Nagy élmény volt látni,ahogy a 10 év körüli gyerekek önàllóan irányítanak egy lovat. Számomra az is felfoghatatlan,hogy az egyik kislány 5 évesen mar milyen érzékkel üget a lovon, igaz, még csak futószáron.