szeptember 2011

Bödönhát

Újszentmargita- Bödönhát


Magyarország e vidéke ismeretlen számomra, ha kirándulni vagy kis hazánkat felfedezni vágyom, mindig az északi régiók vonzanak, nem az Alföld. Ezért örültem neki, hogy egy hetet eltölthetek a Hortobágy szélén, ahova magamtól nem valószínű, hogy a közeljövőben mentem volna, így új arcát ismerhettem meg Magyarországnak.

Göndör mangalicafarok, bárgyú szürkemarha-tekintet, csaholó ebek – Egy udvarház mindennapjai Bödönháton

A nyár legmelegebb hetében ért utol a bödönháti kaland. A Madarász Udvarház a Hortobágyi Nemzeti Park szélén fekszik. A vidék, a hortobágyi táj olyan a romantikus képet festett, mint amilyet látni szerette volna. Végtelen síkság, délibáb a nagy melegben, gulyák a horizonton, és nem utolsó sorban a megtörhetetlen éjjeli csend.

Huszáros kalandok, avagy bennünk van az Ördögvér?

Csízik Mihály tanyája Siklóson.

Megérkezés.
Ahogy megérkeztünk igazi szívélyes fogadtatásban volt részünk. A gazdánk jó féle házi pálinkával, és Tollas Tibor pincéjéből való borokkal kínált bennünket.

Kalandunk

 

Fiatal házasokként azért jelentkeztünk erre a programra, mert szeretnénk – „rendes” munkánk mellett – egy kis háztáji gazdaságot csinálni, valahol Pest környékén. Ezért szerettük volna testközelből megnézni, kipróbálni, hogy mennyi napi munkával jár egy ilyen gazdaság működtetése. Egy tanyára jelentkeztünk, mert ez áll a legközelebb a mi elképzeléseinkhez. És most következzen a beszámoló.