Katalin - 1.nap - Birka = Vadállat

Nyomtatóbarát változat

A hosszú utazás és késői érkezést kipihenve, reggel ámultunk rá, hova is érkeztünk mi ketten Katák.

 

Kalandunk első napján Iklandon egyből a mély vízben kezdtünk. Korán reggel a farmon kissé bizalmatlanul, de készséggel fogadtak a munkások. Rögtön  nagy feladatot kaptunk, a birkafejés közben leltározni kellett az állatokat.

Bemerészkedtem a kis karámba, ahol a juhok éjszakáznak és egy kis csapóajtón kellett őket kihajtanom, egy kivételesen erre az alkalomra nekem készített vesszővel. Ezalatt Kata mindegyiknek feljegyezte a fülszámát. Persze mindez nem ment ilyen gördülékenyen, mint ahogy leírtam. A birka a tapasztalatok alapján inkább vadállat, mintsem háztáji, és nem, nincs birka türelmük sem, viszont díjugratásban komoly eredményeket érnének el... :)

 

Miután megszabadítottam a bakancsom a több kiló trágyától, tanulmányoztuk a sajt- és ordakészítést. Később gazdánkra Istvánra is átragadt állhatatos munkakedvünk és már együtt itattuk a túlvilági hangon visító disznókat, megetettük szeme fényeit, a berbécseket és kicsinosítottuk karámjukat is. Kipróbáltuk a birkanyírást, bár félve, hogy birkavágás kerekedik belőle, a profikra hagytuk. Ennek ellenére kivételes élmény megszabadítani egy birkát a meleg és nehéz gyapjától.

 

Este a dolgos napot ellensúlyozva, István elvitt minket Marosvásárhelyre, ahol sétáltunk a várban és a városban, majd betértünk egy szuper kis pubba, ahol jót iszogattunk és beszelgettünk. Remélem nem volt birkaszagunk...

************************************************************************************-

Jelenlegi tevékenység bemutatása
A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház igazgatósági titkárakéánt segítem a vezetőség munkáját.

Miért jelentkezték a programra?
A tavalyi évben is volt szerencsém részt venni a Programban, Székelyföldön, Csíkbánfalván és az ott átélt erősen meghatározó élmények idén is jelentkezésre sarkalltak.

Mit vársz a programtól?
További gazdaságok megismerésével szélesebb látókörre és tudásra, valamint szerteágazóbb tapasztalatra szeretnék szert tenni, amiket a jövőben használhatok és kamatoztathatok.

Van-e bármilyen mezőgazdasági tapasztalatod?
2015 nyarán a Vidék Kaland által betekintést nyerhettem a földművelésbe és az állattartásba.

*************************************************************************************

Napi beszámolók: