augusztus 2012

Kalandozás a gyümölcsök földjén

 Kalandozásom 2012.július 29-e vasárnap reggelén már megkezdődött Tarpa felé menet.

Budapestről indult a vonatom és 4 óra vonatozás után Nyíregyházán szálltam le.Innen több mint 2 óra buszozás - egy Fehérgyarmati átszállással -után délután megérkeztem kalandozásom helyszínére Tarpára egy gyümölcskertészetbe.

Vidék Kaland Tarpán

Vasárnap este érkeztünk Nórival Tarpára. Pár pohár pálinka mellett megismerkedtünk a tarpai ízekkel és gazdánkkal, Danival. A gazdaságban meglehetősen sokféle munkát kell elvégezni, így az 5 nap alatt sikerült szinte mindenbe belelátnunk.

 

Mai járműveink: traktor és ló

Csütörtökön elég volt később kelnünk, mert ezen a napon már kíméletesebb feladatokat kaptunk.
Délelőtt kimentünk a határba, ahol éppen Andris kaszált a traktorral Katiék kaszálóján. 

Egy különleges vidéki kalandról

Idén augusztus ötödike és tizedike között volt szerencsém részt venni a Fiatal Gazdák Szövetségének "Vidék Kaland" programjában. Ezen program keretében egy hetet Gilicze Zsolt hódmezővásárhelyi tanyáján tölthettem. Tekintettel arra, hogy a tanyán nem volt internet, ez az utólagosan készült bejegyzés az ott töltött napokat igyekszik felidézni. Rendkívül nehéz feladat ez.

Homok és trágya

Szerdán reggel 6 órakor fogtak munkára minket. Arrébb kellett lapátolni pár köbméter kövé tömörödött homokot az egyik istálló mögött, mert útban volt. Először kizárólag lapátokkal fogtunk hozzá, de később kiderült, hogy az édeskevés ide.

média & buli

Reggel kelés; tudtuk előre, hogy a mai nap már nem lesz olyan nehéz! Kati volt megint kedves furikázgatni minket - sok dolga van, nem is tudom, hogy van mindenre ideje.

 

A rétre lementünk kicsit traktoroztunk. Majd jött a szponzor embere (AGROBIO) és interjút készített velünk. Voltak olyan kedvesek, hogy vissza is vittek ideiglenes otthonunkba.

 

vigyázó szemetek Tiszadobra vessétek!

Már jó ideje motoszkált egy gondolat bennem, pontosabban kedv, hogy belecsöppenjek a kétkezi munkát végző, természet íratlan törvényeit ismerő és tiszteletben tartó emberek mindennapjaiba, milyen az, ha nem az íróasztal mögül váltjuk meg a világot...

mire megfogalmazódott a kérés, megtalált a lehetőség a reggeli kapkodás közepette a rádiót hallgatva...

Kolbászból kerítés

A második reggel Tiszalúcon elég korán kezdődött. Hajnal fél négykor keltem a kis lakókocsiban, négy órakor már az istállóban kezdtük a trágyázást. Először a lovakat takrítottam ki az egyik segéddel, Lajossal. Ehhez először ki kellett vezetni a lovakat a boxokból a külső karámba. Ezután nekiláttunk a boxok rendbetételéhez. Ki kellett szedni az elhasználódott szalmát és újat kellett tenni a helyére.

Napozás a gulyával

Hétfőn reggel felkelés után rögtön egy igazi rohangálós feladatot kaptunk Marcival, a másik kalandorral, a tanya egyik fő munkaerejétől, Tamástól. Az elletőből össze kellett szedni négy malacot, majd föltuszkolni őket egy utánfutóra.

 

lovak

A reggeli négyórás kelés után még ejtőztem egy kicsit a lakókocsiban. Hattól homoklapátolás; útban van a csarnok melletti homokkupac. Bőséges reggeli után most lovak után takarítottuk az elpotyogtatott dolgokat.

Kiadósan megebédeltünk, majd egy kis pihenés következett.