2011

Virágéknál...

A levegő Arnóton igen jó, a gólyák akkoriban tanultak benne repülni. A föld mélyében víz forrong, kutak fúródnak. Kettejük között a felszín dimbes -dombos, szélső magaslatról kedves kilátás a Bükkre, a Kis –Sajó békésen folydogál, habár nem mindig volt ez így.

Bödönhát

Újszentmargita- Bödönhát


Magyarország e vidéke ismeretlen számomra, ha kirándulni vagy kis hazánkat felfedezni vágyom, mindig az északi régiók vonzanak, nem az Alföld. Ezért örültem neki, hogy egy hetet eltölthetek a Hortobágy szélén, ahova magamtól nem valószínű, hogy a közeljövőben mentem volna, így új arcát ismerhettem meg Magyarországnak.

Göndör mangalicafarok, bárgyú szürkemarha-tekintet, csaholó ebek – Egy udvarház mindennapjai Bödönháton

A nyár legmelegebb hetében ért utol a bödönháti kaland. A Madarász Udvarház a Hortobágyi Nemzeti Park szélén fekszik. A vidék, a hortobágyi táj olyan a romantikus képet festett, mint amilyet látni szerette volna. Végtelen síkság, délibáb a nagy melegben, gulyák a horizonton, és nem utolsó sorban a megtörhetetlen éjjeli csend.

Huszáros kalandok, avagy bennünk van az Ördögvér?

Csízik Mihály tanyája Siklóson.

Megérkezés.
Ahogy megérkeztünk igazi szívélyes fogadtatásban volt részünk. A gazdánk jó féle házi pálinkával, és Tollas Tibor pincéjéből való borokkal kínált bennünket.

Kalandunk

 

Fiatal házasokként azért jelentkeztünk erre a programra, mert szeretnénk – „rendes” munkánk mellett – egy kis háztáji gazdaságot csinálni, valahol Pest környékén. Ezért szerettük volna testközelből megnézni, kipróbálni, hogy mennyi napi munkával jár egy ilyen gazdaság működtetése. Egy tanyára jelentkeztünk, mert ez áll a legközelebb a mi elképzeléseinkhez. És most következzen a beszámoló.

Jártamban-keltemben Szegváron

Utólag belátom, hogy nem volt bölcs dolog nem egyből írni a blogot, a Szentesi kalandom idején…és nem azért, mert az élmények bármennyit is halványultak volna..viszont ennek is vannak előnyei, mégpedig az, hogy így írhatok a „kaland” utóhatásairól, amiről így időszerű írni…egyébként  azóta megtapasztaltam, hogy igenis a paprika ideális nyár eledel, leginkább a nagy melegben! Lehet, hogy  a törökök is ezért szeretik!?

Csöpögős búcsú, szummárum

Bár a legzsírszagúbb és a legfáradtabb itthon lettem, a legtöbb leg- (a pozitívak) azért mégis bödönháti.

A vége után még jó pár napig furcsa volt itthon lenni, a nyüzsgés meg minden, ami ilyenkor sztenderd módon idegesítő. Persze jó volt újra itthon, végre újra élőben — csak lehetne itt úgy kutyát tartani, hogy nem kell direkt sétáltatni..

Az ötödik, pecsét.

Hogy ne maradjon ki a vége sem. Kevésbé szokatlan, kevésbé szép, de legalább dupla utolsó nap. Pont a hét végére, Budapesten.

Sorrendben a negyedik

A pénteki vásár miatt ez az utolsó napom Bödönháton. Az utolsó vacsora szerencsére elmarad, legalábbis nem freskóra érdemes, akkora a hajtás késő estig. Sok feladat marad erre a napra, a napról-napra guruló bálázás befejezése a legkisebb ezek közül.

A harmadik

Félidő és vihar előtti szélcsend

Visszaolvasva pár mondatot az előző napiakból, rájöttem, hogy kívülállóként valószínűleg nem könnyű átérezni a hangulatot. Talán itt még nem is hangsúlyoztam eléggé, hogy mennyire jól éreztem magam, csak szegény körülöttem élők kaptak túl sokat a jóból, napokig be sem állt a szám...

Második felvonás

Még a mangalicáknak is savanyú a szőlő, na meg futó kalandom kezdetei egy bálázógéppel. Hosszúra nyúlt bejegyzés egy hosszú napról.

1. felvonás - A (k)klimatizáció

Lucernasodrás és pusztai léhűtés negyven fokban

Előszó

Élő közvetítés helyett felvételről, de legalább. Úgy alakult ugyanis, hogy a múlt héten a sok munka közben nem jutottam el a számítógépig. Nem is sajnálom. Viszont, ha már így, próbálok minden nap írni arról, mi is történt velem pontosan egy héttel azelőtt.

Munka a Szakál tanyán (2. rész)

Az egy hét alatt, amit a Szakál tanyán töltöttem, bizony nem csak felejthetetlen esti összejöveteleknek, beszélgetéseknek és mulatozásoknak lehettem részese, hanem bepillantást nyerhettem egy gazdaság mindennapi életébe és az állattartás olyan érdekes részleteibe, mint az ellés, a fejés, az oltás vagy az inszeminálás. Mint városi lánnyal, a biztonság kedvéért Ottó még az elején tisztázta, hogy egy tehénnek egy tőgye van es négy bimbója, de azt is megtudtam tőle, hogy csak akkor ad tejet, ha ellett. Fontosak az alapok, hiszen ezek nélkül nincs mire építkezni!

Élet a Szakál tanyán (1. rész)

A vizsgaidőszak jelentette több hetes kémiakönyvek fölé görnyedés után úgy döntöttem, hogy a jól megérdemelt nyári vakációmból egy hetet ezúttal nem Budapesten töltök, hanem inkább megismerkedem a vidéki élet és munka rejtelmeivel. Ehhez nyújtott kiváló lehetőséget a Vidék Kaland Program, amelynek keretén belül különböző vidéki gazdaságok egy hétig látták vendégül a hozzám hasonló érdeklődő és nyitott városi fiatalokat. Engem Hajdúdorogra, a Szakál tanyára osztottak be, egy nagy tejgazdaságba. Nagyon örültem ennek - mint később kiderült, jogosan. :)

Július 17-én vasárnap délután négy órakor érkeztem meg a debreceni vasútállomásra,

Egy hét a téglási Gilicze tanyán

Élménybeszámolómat és megállapításaim legfontosabb darabjainak felsorakoztatását, melyeket a Gilicze család tanyáján töltött egy hétben szereztem, azzal előzném meg, hogy köszönetet mondjak a család általam megismert tagjainak, Zsoltinak, Feri bácsinak és Jutka néninek, hogy kifogástalan emberszeretettel fogadtak be tanyájukra minket Király Gábor barátommal.

Lenn az alföld tengersík vidékin

Mit nekem az Akropolisz, a Big Ben meg a Niagara! Nem turistaként jártam e helyeken, dolgoztam is, együtt is lélegeztem a helyiekkel, mégis, a Hortobágy íze valahogy ismerős volt. Trendi városi lány a ganéban

Még egyszer Vásárhelyről

Nem egészen két hete érkeztünk haza a Gilicze család tanyájáról. Nekünk nem volt lehetőségünk naponta bejegyzéseket készíteni, ezért utólag írjuk meg őket.A teljes élmény anyag, amivel gazdagabbak lettünk a hat nap alatt, olyan sok és annyira színes, hogy esélyét se látom, hogy mindenről beszámoljak, úgy, hogy ettől el is tekintenék. Azért szeretnék kiemelni néhányat számomra fontosabb dolgot.