Kalandozás a gyümölcsök földjén

Nyomtatóbarát változat

 Kalandozásom 2012.július 29-e vasárnap reggelén már megkezdődött Tarpa felé menet.

Budapestről indult a vonatom és 4 óra vonatozás után Nyíregyházán szálltam le.Innen több mint 2 óra buszozás - egy Fehérgyarmati átszállással -után délután megérkeztem kalandozásom helyszínére Tarpára egy gyümölcskertészetbe.

Már ott vártak a háznál.Fogadógazdám, Nagy Dániel egyik munkatársa , hogy elvigyen a település melletti Tisza partra , ahol - előzetes megbeszélés után - becsatlakoztam Dani és a munkatársai , barátai mellé kenuzni.Gyorsan lepakoltam a táskáimat a háznál ahol ezt a néhány napot tölteni fogom és elindultunk a Tisza partra.

Még soha nem kenuztam és ott rajtam kívül még jópáran sem : ) .De a mentőmellény rajtunk volt...

Kenuzás után folytattuk a beszélgetést , ismerkedést egy késő estig tartó szalonnasütéssel egybekötve  Daniék Tájboltjánál , ahol a saját és a környékbeli települések finomságait lehet megvásárolni.

 Még ezen az éjszakán volt egy nagy vihar esővel,ami meghatározta a másnapi munkát a gyümölcsösben.A vihar által levert Nemtudom nevű szilvát kellett felszedni a földről.Ez a szilva az itteni szilva pálinka alapanyaga.

Az időjárás az egyik fő meghatározó tényező ebben a gazdaságban is.

Danival figyeltük az interneten az időjárást ,hogy miként fog alakulni , mert aszerint tudja irányítani a munkásokat : dolgoznak vagy sem az eső miatt ,lehet-e szedni a gyümölcsöt vagy tudnak-e metszeni , stb.

A nap további részében Danihoz és egyik munkatársához csatlakoztam , hogy kocsival a környező településeken különböző ügyeket elintézzünk , pl. traktoralkatrész vásárlás , számla leadás , dinnyéket kivinni az árusító helyekre.Menet közben Dani mesélt a környékről , gyümölcsökről , az összetartó településekről.Jártunk a Túr-folyónál,átkeltünk komppal a Szamos-folyón Olcsvaapátinál.

Délutánra járt az idő mire visszeértünk.Dani megmutatta a Tájboltot belülről is és megkért , hogy töltsem fel a hiányzó árukészletet a raktárból.így legalább jobban megismerhettem a helyi és környékbeli gyümölcsökből készült ehető-iható finomságokat és népi kézműves edényeket ,szőtteseket,stb.                     

A Tájboltban tájékoztató kiadványokat is tartanak az érdeklődők és a turisták számára a környékről , nevezetességekről a megyében.Pálinka kóstoltatást is szerveznek ill. fogadnak turista csoportokat akár finom népi ételekkel megvendégelve.A Tájbolt kertje van kialakítva mindezekhez a programokhoz : szalonnasütőhely,kemence,fedett pihenőhely asztalokkal és padokkal , mindez népi jelleggel körítve.

A nap végére maradt még egy kis munka. A hűtőháznál rendszereztük a göngyölegeket , a későbbi könnyebb raktározás-nyílvántartás miatt.Ezek után visszamentünk a házhoz és én még elindultam a települést felfedezni és fotózgatni.

A többi nap is összességében változatosan telt.A munkaidő reggel 7-kor kezdődött és délután 5-ig tartott vagy néha tovább. Főztünk lekvárt sárgadinnyéből ,szederből.Csomagoltunk postára adásra aszalt alma karikát.Vittünk még dinnyéket az árusító helyekre és elszámolás is volt.Kipróbálhattam magam az almásban zöldmetszésben és a szilvásban én is szüreteltem.

Segítettem egy kicsit Daninak az adminisztrációs munkákban.Ezáltal is betekintést nyerhettem egy gazdaság ilyen jellegű dolgaiba is.Dani nemrég vette át ezt a gyümölcsgazdaságot a szüleitől és elég sok dolga van,mert irányítani kell az állandó és idénymunkásokat ,a sokféle adminisztrációs feladat is rá vár ill.sok egyéb dolog ami egy ilyen munkával járhat.Nem beszélve a felelősségről és egy alap elvárásról amit egy már meglévő és régóta működő gazdaság megkíván.

Most alakítja ki azt a dolgozói gárdát , akikkel jól tud együtt dolgozni és rájuk is bízhat egy-egy fontos feladatot a gazdaságon belül.

Ezúton is szeretném megköszönni Daninak és családjának , hogy ott tölthettem ezt a néhány napot náluk és ezúton kívánok neki kitartást és sok sikert a gyümölcsgazdaság vezetéséhez!