Vidék Kaland Tarpán

Nyomtatóbarát változat

Vasárnap este érkeztünk Nórival Tarpára. Pár pohár pálinka mellett megismerkedtünk a tarpai ízekkel és gazdánkkal, Danival. A gazdaságban meglehetősen sokféle munkát kell elvégezni, így az 5 nap alatt sikerült szinte mindenbe belelátnunk.

 

Minden nap 6kor keltünk, hogy 7 órára mikor a munka kezdődik már mi is készen álljunk. Első nap reggel kimentünk az egyik almásba, hogy megnézzük és segítsünk a permetésben. Innen továbbmentünk a hűtőházba, ahol felpakoltunk egy csomó görögdinnyét, hogy az továbbvigyük 2 szomszéd faluba, ahol árusítják őket. 110 db dinnyét pakoltunk át egyik helyről a másikra. Délután a konyhában segítettünk, és maradék sárgadinnyéből fagyit csináltunk. Aztán a ház körül lévő Nemtudom szilvát szedtük fel a földről, amelyből később pálinkát fognak csinálni. Este családi szalonnasütésen vettünk részt.

 

Második nap, kedden reggel visszamentünk a almásba, hogy megnézzük, hogy kell almát metszeni. Egy sort mi metszettünk le. Aztán visszamentünk a házhoz, mert Daninak tárgyalása volt, addig mi az adminisztrációs feladatokban próbáltunk segíteni, illetve a konyhában tettünk-vettünk. Délután bepattantunk az autóba és elintéztünk pár dolgot a szomszéd településeken, illetve leugrottunk a Tisza partjára és kicsit megmártóztunk a folyóban.

 

Szerdán reggel kimentünk a hűtőházhoz, majd a szilvásba körbenézni kicsit. A nap nagy részét azonban a háznál töltöttük, ahol az aszalt gyümölcsöket kellett becsomagolni. Almakarikát, meggyet és diós szilvát. Ezeket mind a háznál lévő aszalóban aszalták. Ezen kívül rendet raktunk a boltban és a napközben jött vevőknek segítettünk. Este pedig átmentünk egy másik községben lévő gazdához, akivel Dani hosszan tartó eszmét cserélt a gazdasággal kapcsolatos kérdésekről.

Csütörtökön korán reggel kimentünk a szilvásba. Bár még kicsit éretlenek voltak a szilvák mégis volt aki hajlandó volt megvásárolni, ezért nekiláttunk a munkának. Délig szedtük a szilvát, ami nem volt egyszerű feladat, mert vigyázni kellett, hogy csak az viszonylag érett, nem iker szilvákat szedjük le, illetve hogy szedés közben ne jöjjön le a szilva hamva. Mikor visszamentünk házi termesztésű cukkinit ebédeltünk. Délutánra megérkeztek az Agro Biotól, hogy kisfilmet készítsenek rólunk és a gazdaságról. Együtt kimentünk az almásba, illetve a boltba, ahol a helyi termékeket árulják, itt készítettek a felvételeket. Később átmentünk Jándra, ahol Dani egyik barátjának van tehenészete, ahol volt alkalmunk tehenet fejni. Utána elmentünk egy holtághoz, ahol kenuztunk. Hazafelé megálltunk a Tisza parton, vacsoráznunk és gyönyörködtünk a tájban. 

 

Utolsó nap már nem volt sok feladatunk, először összeszedtük a Nemtudom szilvát ismét a ház körül, majd átmentünk egy szomszéd gazdához, akinek a kertjében lévő hatalmas somfa alól kellett összegyűjteni a még össze nem nyomott, szép, egészséges somokat, végül a hegyen lévő kis birtokon lévő pár barackfáról szedtük le az érett barackokat. Mikor visszaértünk a házba összepakoltuk a cuccainkat megebédeltünk és elbúcsúztunk a háziaktól. Dani elvitt minket autóval a Vásárosnaményban lévő buszmegállóhoz. Onnan elbuszoztunk Nyíregyházára, ahol felszálltunk a Budapestre menő vonatra. A 6 órás út után megérkeztünk a fővárosba és véget ért a mi tarpai kalandunk.

 

Edina és Nóri