Jártamban-keltemben Szegváron

Nyomtatóbarát változat

Utólag belátom, hogy nem volt bölcs dolog nem egyből írni a blogot, a Szentesi kalandom idején…és nem azért, mert az élmények bármennyit is halványultak volna..viszont ennek is vannak előnyei, mégpedig az, hogy így írhatok a „kaland” utóhatásairól, amiről így időszerű írni…egyébként  azóta megtapasztaltam, hogy igenis a paprika ideális nyár eledel, leginkább a nagy melegben! Lehet, hogy  a törökök is ezért szeretik!?

Hasznomra váltak a „metszési” ismeretek is az itthoni paradicsom nevelésemben, ami ennek köszönhetően már a második virágzását éli, kénytelen vagyok ugyan egy picit tápoldattal hatékonyabbá tenni a folyamatot, de még kísérletezgetek! Bezzeg egy ismerős néni Ürömi kertjében vadon nőnek a paradicsomok, nulla időráfordítással, vizet nem kapnak, mert az sokba kerül-valóban, csak ha esik az eső és mégis elvannak-egy dolog szól mellettem, ha a néni így folytatja egy idő után talaj-untság léphet fel.
Kalandom során Szegváron is jártam,  a polgármesternél segédkeztem birka karámot építeni..jó buli volt kis géppel szállítani a kerítést.  Egyébként ott jöttem rá, hogy a birkákat miért kell terelni.. ha sokan vannak/ mint általában, hamar letapossák a füvet és azt nem hajlandóak/ vagy nem tudják lelegelni…egyébként ugyanitt,szintén Szegváron segédkeztem a szántóföldről bálákat behordani..tiszta vicc, hogy nekem csak vezetnem kellett, (mondjuk jó sokat, mert messzire kellett kimenni) de ennek ellenére estére nagyon elfáradtam! Bálázni nem próbáltam…a traktor utánfutója egyébként, teljesen felpakolva bálákkal úgy nézett ki, mint a mostanság sokat látható, azt hiszem almás vagy milyen keksz reklámja-traktor –utánfutó bálákkal.. háát,virtuálisan egyszerűbb lehetett felpakolni..örültem, hogy ilyen dolgokat is kipróbálhattam. Szántás közben azért eljutottam ahhoz a felismeréshez, hogy a szántóföldi munka nem annyira nekem való..gyönyörű a dél-alföldi táj és szántás közben, amikor a madarak ellepik a kiforgatott földet az nagyon különleges, a traktorból kicsit olyan, mintha vízparton lennél..minden szépsége ellenére kicsit monoton munkának tartom..
Ezen a részen egyébként sok helyen lehet találkozni úgynevezett Kunhalmokkal, amiket-saját megszégyenítésemet elkerülendő-inkább nem írom le, hogy minek gondoltam. Valójában ezek temetkezési helyek, illetve védelmi funkciót biztosító „őr” dombok voltak.
Egyébként palánta nevelést is látthattam, ami egy külön „művészet”. A kis palánták meghatározott időben ki vannak téve a szabad levegőre,  a kis terep szőnyegükön/ ezt leginkább egy négyzetekkel berajzolt abroszhoz lehetne hasonlítani, azért, hogy edződjenek, és jobban bírják az ingadozó környezeti hatásokat.