Traktorleves

Nyomtatóbarát változat

Úgy tűnik, bár ezt a dolgot még én is csak tapasztalom, sokáig kell érlelnem egy-egy írásnyi adagot, mondjuk egy (vagy inkább több) rumos meggynyi ideig.

Utóbbi már letudva idén, például meggymagozás filmnézés közben, lekvár. Nem mintha le kéne tudni az ilyet, kelletlenül, mert a meggy még a jobbik eset. Ha megrendeznénk a lekvárgyümölcsök gonoszsági versenyét, a barack tuti nyerne, falra fröcsögésben mindenképp, bár erősen kell tartania magát a szilvaszezonban.

Na de inkább Kecskemét. Konzervgyár és rajzfilmek, ezek jutnak először eszembe róla, meg amikor kábé tíz éve egy valahonnan valahova tartó autóúton itt öntöttem le magam valami piros lével. Semmi konkrétum, csak a ruhába és fejbe ragadt piros folt, ez is Kecskemét nekem.

Hát, a múlt pénteken sem gazdagodtam várostörténeti érdekességekkel, haragudtam is volna a szervezőkre, ha ott lyukadunk ki. Azért tárgyi tudás is képződött aznap, munkavédelemből. Például hogy esőben lehetőleg ne másszunk gyümölcsfára, sötétedéskor föl kell kapcsolni a villanyt, és hogy a méhcsípésre allergiások ne dolgozzanak méhészetben. (Oké, lényegi információk is voltak.)

Szigorú szabályok: játszóruha, reggelhét. Általában szoktak nehézségeim lenni a korai keléssel. (De, csak hogy Lajos se aggódjon, vidéken eddig mindig sikerült ez a bonyolult művelet, kell hozzá a tér, úgy tűnik. Már csak ezért is szerencse, hogy közel leszek a Hortobágyhoz, majd minden fölkeléskor elszavalok egy Petőfi-verset.)

Az első pozitív élményem (azért nem mondanám meglepetésnek, hiszen nem arra számítottam, hogy mindenki citromarccal viseltetik majd a nap hátralevő részében) a többiek nyitottsága volt. Persze a beszélgetések fő vonala az "és te hova mész?" volt. Más helyzetben egyenlő lenne a Hogy vagy?-hoz kapcsolódó érdeklődési szinttel, aznap viszont akár életmentő lehetett egy-egy új információ. (Lelki rákészülés a korai kelésre, na de mennyire koraira? Ezt igazából nem sikerült például megtudni.) A fogadó oldalon pedig megvolt az a közvetlenség, ami — nálam legalábbis biztosan — oldotta a hosszú reggel és a hideg jégzsinórját.

A korai keléssel a fő baj igazából, hogy nehéz megtervezni a ruharétegek számát. Fordított logikával azt gondoltam, ha most hideg is van, meleg lesz; nem lett meleg. Esőkabát mindenkin, veszik a kamerák, az idei nyár divatszíne a sötét-. A kamerák tényleg szokatlanok voltak. Amikor azt hitted, már eltűntek, kiderült, hogy csak a hátad mögött találták meg az új szöget. A kamerák két dolgot tudnak jól leképezni: a természetet (pl. kamera iránt közömbös szúnyogok repülése) és a természetellenest (bárki, aki észreveszi, hogy veszik).
Na de itt vagyunk például az aznapi Híradóból:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/07/01/17/Videki_kaland__varosi_fiatal...


Trágyában sétálni jó volt. Persze a szolid szalmaréteg alatt rejlő valóság megtapasztalása hirtelen történt, de a gyors gondolat <játszóruha> után jöhetett a süppedés.
A traktorhoz mi, trágyáslábú lányok jutottunk el utoljára, fejünkben a létező összes elméleti tudás. Például: mennyibe kerül egy traktor?, milyen nehéz?, mennyit fogyaszt Győrtől Szegvárig?, lényeges információk ezek. Egyébként a traktorok nagyon drágák, tényleg. Viszont akár légkondi is lehet bennük, vagy olyan ülés, ami a súlyodhoz képest fújódik, egymillióért.

Szóval 5-6 lány áll a szélben, szalmabálák, traktorok. Egy metálzenekar lemezborítója is lehetne akár, ha elég bőrszerkó lenne rajtunk. Az biztos, hogy a jogosítványaink száma n-(n+1) legalább, (na jó, két lánynak mintha lett volna), de traktorral kezdeni a vezetést menő. Azért megvannak a kölcsönös udvariassági körök: te menj előbb!, nem, inkább te!.

Egy gyors pénteki közvélemény-kutatás alapján a traktor menő a 18-29 közötti budapesti értelmiségi fiatalok körében (azaz: menő, cool, istentelen). Egy válaszadó viszont a kombájnra esküszik.

Ez a kúlság a traktor művészetben elfoglalt helyéből is látszik, ld. Aaltra című belga film (http://www.port.hu/aaltra/pls/fi/films.film_page?i_film_id=63488&i_city_id=3372&i_county_id=-1).
Ezt említettem a traktortanáromnak is (egy új iskolai tantárgy körvonalazódik?), mert hogy a mi traktorunk éppen Valtra volt, benne van a filmben. Azt mondta, megnézi.