Szentesen, paprikás hangulatban

Nyomtatóbarát változat

Hello mindenki!
Vasárnap érkeztem meg Szentesre, Bakó Dánielhez, aki paprikatermeléssel foglalkozik. Elég komoly szinten és technológiával. Már tegnap annyi infóval látott el, hogy most úgy érzem, h már egy hete itt vagyok, olyan sok új dolgot hallottam és láttam.

Egyébként ma többször is úgy éreztem, mintha eddig valami álomvilágban éltem volna.  Tegnap Dani megmutatta a hidegfólia sátrakat és a fűtött fólia-sátrakat ( ilyeneket mindig csak kocsiból láttam ) „döntöttem” paprikát-ami, teljesen logikusan azt a célt szolgálja,h a paprikának legyen helye tovább fejlődni –ez úgy történik ( egy kalandor esetében) hogy én segítettem kioldani a csomót, ami tartja a paprikát és az egyik ott dolgozó hölgy oldal irányba visszakötötte- de itt is kell figyelni egy csomó mindenre pl:  Daniéknál arra, h az arrébb kötés által a kőzetgyapot ne emelkedjen túlságosan fel, mert úgy esetleg nem lesz megfelelő az öntözés. Egy sor ilyen átkötözés után, ami ca.100 méter hosszan jelent  sok-sok paprikát, rendesen be lehet fáradni. Nem rossz karizom erősítő gyakorlat, főleg jó időben, bár ezzel nekem szerencsém volt.
Tegnap sokat beszélgettünk a talajról, illetve a kőzetgyapotról, amit gyakorlatilag föld helyett használnak. Lehet, h másnak egyértelmű, nekem nem volt az, h a talaj igazából „gyökér tartó közeg” tehát nem azért van rá szüksége a növénynek, mert az nélkülözhetetlen. Nem tudom, valahogy bennem idáig teljesen a „talaj mindenhatósága” élt.  A paprikának csak a szükséges tápanyagokra, vízre és fényre van szüksége, illetve megfelelő hőmérsékletre. Ha mindez megvan, akkor „föld nélkül is elvan”.
Holnap a hideg fólia sátrakba megyünk metszeni. Ezek a sátrak más technológiák és valamivel korszerűtlenebbek, mint a fűtöttek.   Egyébként mindkét helyen biológiai növényvédelmet alkalmaznak. Ez leegyszerűsítve, én nem is tudnám másként azt jelenti, hogy nem használnak permetet, hanem a kártevők elleni védekezést más rovarok telepítésével semlegesítik. A palántán a kis virágban, ahol fejlődik a paprika lehet látni a pici rovarokat, ahogy ott cirkálnak és gyakorlatilag „védik” a paprikát.
Eredetileg úgy volt, hogy holnap paprikaszedés lesz, de annyira nem mennek az eladások és áll a piac, hogy ez most elmarad. Egyébként ma több termelőnél is jártunk, mind nagyon aranyos és közvetlen emberek. Olyanok, akik nem panaszkodnak, mégis mindenhol csak-sajnos-negatívumokat hallani.   
Folyt.köv.