Southfork is ide jár tanulni…

Nyomtatóbarát változat

A reggeli felkelés meglepően jól sikerült. A fejés rendben lezajlott, majd ezután végre megkóstolhattam reggelire életem első puliszkáját. Rengeteg könyvet olvastam, ahol az erdélyi pásztorok életéről volt szó. Nekik egy alapétel a puliszka. És most a tányéromon vigyorgott, majd életre szóló barátságot kötöttünk.


Tudományos megfigyelés: a fejés nálunk úgy zajlott, hogy a teheneket a nagy dombos legelőterületről be kell terelni a fejőkarámba, ami egy kis terület a fejőház előtt. (kép) Innen adagolják a teheneket a fejőházba hatosával. Amikor szépen beparkoltak, vízzel lemossuk a tőgyüket. Utána helyezzük fel a fejőgépet, ami nagy körültekintést igényel, de könnyen be lehet gyakorolni. A 4 vákuumos kart a megfelelő helyre felcuppantani, ügyelve hogy közben a többi kar ne a földet porszívózza. (kép) Miután végzett a gép még egy masszírozás nem árt a tőgynek. (egyes tehenek annyira megszokták ezt, hogy csak masszírozás után hajlandóak leadni a tejet) Közben azért ügyelni kell a tehénre is amit fejsz nehogy megrúgjon, akár véletlenül is amikor a melegben a legyeket hajtja el magáról, meg a szomszéd tehénre is aki csak pár centire áll tőled. Miután levettük a fejőgépet kézzel a maradék tejet ki kell még fejni. Ez a csöpögtetés. Nagyon fontos ez, mert nélküle begyulladhat a tőgy vagy a maradék tej nyomná a tehenet ha lefekszik. A tejet nagy hűtőedényben gyűjtjük össze, ahonnan minden nap egy tejszállító viszi a gyárba. Tavasszal, mikor mindenhol zöld és zsenge a fű, akkor adják a legtöbb tejet a tehenek. Ősz felé, főleg mikor szárazság is van, majdhogynem tejport lehet fejni belőlük.


Reggeli után visszamentünk Csabiékhoz. Itt azonnal belevágtunk a ház körüli teendőkbe. Mivel kicsit csöpögött az eső (eddig végig gyönyörű napos idő volt) a kaszálógép javítását végeztük. Murphy törvényét az itteni gépek is jól ismerik, mi szerint ami elromolhat, az el is romlik. Amikor az idő jobbra fordult, irány Tibivel a mező kaszálni. Jó nagy területtel sikerült végeznünk. Mondanom, ill. írnom sem kell az ebéd a mezőn a már jól ismert csöppet sem könnyű házi finomságok. De kell is az energia az egész napos mozgáshoz, hajtáshoz. A vacsora is 10/10-es volt, ha értékelnem kéne egy jól ismert műsor alapján. Míg gondolataimat rendszerezem és kis vázlatot írok a nap történéseiből el is álmosodom. Kíváncsian várom, mit hoz a holnap. Tervek persze vannak, de mint itt is igaz a gazda élete az időjárástól függ nagyban, e mellé jönnek még a nem várt dolgok (gép elromlik, közbe jön valami vagy valaki). Tehát a programváltozás joga fenntartva.