Nyárádmentén hagytam a szívem.......

Nyomtatóbarát változat

Nyárád-mentén Jobbágyfalván hagytam a szíven egy kis részét, és megtaláltam lelkem egészét.

Kalandos reggelre ébredtem - az utazás napja. Vonatunk, mint nyugodt patak, szépen csordogálva kigördult az állomásról és megkezdtük  12 órás utunkat Marovásárhelyre. Az idő gyorsan eltelt egymás megismerésével. Amikor átértünk a határon a táj átváltozott hegyes,vadregényes vidékké. Kinéztem, s a hegyek felett láthatóvá vált a párás légtömeg, aminek a látványa annyira megfogott, hogy szinte éreztem a vagon belsejében az eső illatát. Az állomáson vártak minket és a Tündér Ilona vendégházba vittek. Útközben röpke ismerkedésben volt részünk a Nyárád mentével, múltjával és jelenével. A vendégházban fogadtak a gazdák finom vacsorával, italokkal és élő zenével. Én Májai Zsigmond családjához kerültem, ők mezőgazdasággal foglalkoznak (paprika, paradicsom, padlizsán, kukorica stb).

A hétfői nap tele új ismeretekkel és izgalmakkal telt. Reggel bőséges reggelivel - házi orda, vaj, kolbász, szalonna, tej, eperlekvár, gezemuza (majonézes répa, paprika, paradicsom, saláta) és finom kávéval, borsmenta teával fogadtak, mindezt megfűszerezve a reggeli előtt általam leszedett paradicsom és kápia paprika semmivel össze nem hasonlítható ízével. Ezután uborkát szedtünk, majd a padlizsánföldre mentünk, amit itt amúgy vinettának hívnak. A család mai programja a vinettaszedés, -csomagolás és előkészítés volt a holnapi piacra. Ma megtanulhattam a csomagolást, az uborka meg paradicsom szedését. Az ebéd számomra ismert fogásokból állt: fokhagymaleves, sült csirkecomb, sült krumpli, savanyú uborka. A különlegesség, hogy sajtot és házi tejfölt szolgáltak fel hozzá.

Kedd virradóra úgy aludtam, mint a tej és varázslatos napra ébredtem. Paprikás rántotta, orda, zakuszka és sok más finomság várt reggelire. A továbbiakban kimentünk hagymát szedni, ami nehezebbnek bizonyult a tegnapi munkánál, mert folyamatosan lehajolva kell dolgozni, ami nagyon igénybe veszi a lábat és a hátat. Pihenésképpen bementem és megkérdeztem a ház asszonyától miben tudok neki segíteni. Így ordás sütemény készítésében vettem részt - tölteléket kevertem és tésztát nyújtottam, majd mosogattam. Ma az ebéd (savanyított zöldségleves) és az ordás sütemény volt a különlegesség. Ebéd után vinetát és paradicsomot szedtünk. Gyorsan eltelt a nap és a nap végén a vacsorát a házi bodzapálinka koronázta meg.

A mai napon korán indultunk. Elsőként a sárgabarackot kellett válogassam,hogy csak az épek és szépek kerüljenek a vásárlók kosarába. Közben megmutatták, hogy hogyan tudom kezelni a digitális mérleget, hogy ha ki kell szolgálni a vevőket, tudjam. Nem  is váratott sokat magára a dolog, már kérdezgették is mi mennyibe kerül és mennyit kérnek belőle. Nagy örömmel és lelkesedéssel álltam neki szedni és mérni a sárgabarackot, szilvát, paradicsomot, sok más egyéb mellett. Délután egy óráig voltunk kint majd elindultunk haza. Otthon ebédet készítettünk, rántott padlizsán volt, de nem panírban, hanem itteni sajátosság, hogy tojásos lisztben (amiben van víz és tej) forgatják meg és úgy sütik ki. Ebéd után lepermeteztem a paprikát, majd kipróbálhattam milyen traktort vezetni. A nap végét  vineta szedésével zártuk.

Szerdai fáradságos nap után, ma reggel is dolgos napra ébredtem. Kukoricát mentünk szedni. A szedéshez hosszú ujjút kell felvenni , mert a kukorica levelei könnyen össze – vissza vághatják az embert . Ez a munka nehezebbnek bizonyult az eddigieknél, ugyanis nem mindegy, hogyan törjük le a csövet a száráról. Öt óra alatt szedtünk több mint 3000 csövet, amit szét is válogattunk, és be is zsákoltunk. Ebédre sült pisztráng volt muzsdéjjal (fokhagymás öntet) és hasábburgonyával. Délután elindultunk Csíkszeredára,  hogy leszállítsuk a megrendelt kukoricát. Késő este vagy csak másnap hajnalban fogunk haza érkezni.

Már kora hajnalban felkeltem és nehéz  szívvel csomagoltam össze a táskámat, mert legszívesebben még maradnék pár hetet, hogy jobban megismerjem a vendéglátóimat és hogy segítsek a munkában. Utolsó együtt elköltött reggelim nagyon sok finomságból állt. Házi pástétommal töltött tojás, telemea (sós sajt), házi zöldséges pizza, és meggylekváros kenyér. Mára könnyebb munkák vártak, uborka és zöldbab szedés. Ebédre gyümölcsleves és csirkepeprikás várta a családot.

Majd dlutáni kötelezettségünk után elmentünk az esti koncertre Nyárádszeredára és ezzel véget is ért kalandom története, de remélem lesz folytatás.