A négy fal helyett

Nyomtatóbarát változat

Napjainkra, a 21. századra az urbanizáció hatalmas méreteket öltött. Az iparban és a szolgáltatás területén dolgozók aránya jelentősen megnövekedett, mely egyidejűleg a mezőgazdaságban dolgozók arányának csökkenését is jelenti. A mezőgazdaságtól való elfordulás a fiatalok részéről még számottevőbb, hiszen egyre kevesebben döntenek a mezőgazdaság mellett, pedig nagy szükség lenne rájuk.

Az Y generációnak nevezett korosztály a virtuális világban igyekszik boldogulni, ebben keresi a kihívásokat, így csupán e generáció keveseinek tervei között szerepel a mezőgazdasági területen való érvényesülés. Ez a generáció már a fogyasztói társadalomban él, már nem látja a termék mögött az embert. Bár a generációk között természetes jelenség, hogy különbségek tapasztalhatóak, az információs társadalom, melyben élünk, minden korosztályra hatással van.

 

Az Y generáció a négy fal között
A mai társadalom tagjaira, az Y generációra jellemző, hogy elfordul a hagyományoktól, és a virtuális világba temetkezik bele, a négy fal között éli életét mindannak ellenére, hogy számtalan más lehetőség is lenne. A földrajzi környezet is befolyással van a pályaválasztásra, valamint arra, hogy az egyén a későbbiek során mivel is szeretne majd foglalkozni. Sok városi fiatal nem is tudja, hogy a mezőgazdasági munkálatok milyenek, mindössze a tanórákon hallhatott róla, illetve a könyvekből ismerheti. Természetesen annak szépségeit nem lehet az írásból sem megismerni, sem pedig élvezni. Mindössze akkor tudjuk értékelni és szépségeit is élvezni, ha már legalább egyszer ki is próbáltuk azt. Az AGRYA Vidék Kaland Program keretében lehetőségünk van kipróbálni egy hétig, hogy milyen mezőgazdasági munkát végezni. Mindezt egy fiatal magyarországi vagy székelyföldi gazda mellett tehetjük meg.

 

Miben jók az Y generáció tagjai?
Az Y generáció tetemes hányada úgy érzi, hogy csupán a virtuális világban, az internet segítségével tudna boldogulni. Ennek a generációnak fontos az állandó változatosság, nem kedvelik a statikusságot, melyet nagyszerűen tudnának kamatoztatni a mezőgazdaságban, hiszen a munkálatok igen sok színűek kezdve a tervezéstől a földmunkákig. Emellett a mezőgazdaságban ugyanúgy jelen van a technika is, kezdve a gépek automatikus kormányázástól, a drónokkal figyelt termőtáblákig. A különbség, hogy erről a városi fiatalok többségének nincs is tudomása.

 

Kiút a szobából
A KSH adatai szerint egyre kevesebben tanulnak tovább az agrár-felsőoktatásban, és még kevesebben helyezkednek el ilyen területen. Nagyon egyszerűen fogalmazva az idősebb generációt nem követi utánpótlás, kiöregedésről beszélhetünk a mezőgazdaság területén. A négy fal helyett lehetőségünk van természet közeli munkát is választani. A karrierorientált fiataloknak tehát a mezőgazdaság legalább annyi kalandot tartogat, mint a virtuális világ. Nagy különbség azonban, hogy nem a négy fal között kell időnket eltölteni, hanem lehetőségünk van a természetben dolgozni.