Marianna - 1.nap PARADICSOM "wellness"

Nyomtatóbarát változat

Vasárnap este megérkeztem Komáromba, ahol az állomáson Jelencsics Ferenc Gazda és felesége Krisztina fogadott, majd indultunk tovább a határtól kb. 25 km-re lévő Naszvadra, ahol Ferenc és családja él és gazdálkodik. Édesanyjával és édesapjával közösen csinálják a családi gazdaságot önerőből, támogatás nélkül.

Szállásomat Ferenc szüleinek a családi házában foglaltam el, ahol nagyon kedvesen fogadtak, és rövid idő alatt rengeteg információt megtudtam a családról, a gazdaságról, a faluról...

Aztán hétfőn reggel elindult a Vidék Kalandom első napja, amit már nagyon vártam...:-) Nem túl korán olyan 8 óra körül mentünk ki a Naszvadtól kb. 4 kmre lévő területre, ahol kb. 0,75 hektár földterület fóliasátor alatt, ami kb. 15 db 30, 50 méteres fóliasátrat takar, folyik a növénytermesztés, ahol főként paradicsomot, paprikát, uborkát... termesztenek eladásra. Gyönyörűen rendezett körülmények között nagyon szép egészséges és finon paradicsomok, paprikák teremnek! 

A napot paradicsomszedéssel kezdtük, ami a fóliasátorban felér egy teljes "wellness" programmal, olyan mintha szaunban lennénk, az izzadás megvan...:-):-) Gyorsan teltek a ládák a szép terméssel, Ferenc édesanyja nagyon gyorsan szedi a paradicsomot, én sajnos még nem tudtam felvenni azt a tempót. Szinte elrepült a délelőtt, majd egy finom ebéd után, paradicsomot válogattunk eladásra készítettük elő. Majd mentünk vissza a fóliasátrakhoz és folytatódott a szedés, aztán pedig leveleztem, nem nem az emailezésre kell gondolni, hanem a paradicsom szárról levágtuk a felesleges leveleket, hogy a termés jobban szellőzzön. Este pedig Ferenc gazda és felesége Krisztina megmutatták a falut, elvittek fagyizni és pizzázni, és megmutatták a munka mellett épülő kis családi házukat, ahol szinte mindent maguk újítanak fel.

Hosszú de nagyon tartalmas volt az első napom, de rengeteget tanultam!

 

Jelenlegi tevékenység bemutatása:
Pénzügyi ügyintézőként és bérszámfejtőként dolgozom jelenleg, ahol szállítói számlák kifizetésével, szállítói szerződések kezelésével valamint dolgozói bérek és juttatások számfejtésével és kifizetésével foglalkozom.

Miért jelentkezik a programra?
Budapesti tartózkodásom és életvitelem mellett, mindig is a közel állt hozzám a vidék. Az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztat a dolgo, hogy a fővárosi irodai székemet részlegesen vagy később akár teljesen lecseréljem és vidéken más típusú tevékenységgel kezdjek el foglalkozni, mint például a növénytermesztés, egy családi gazdaság keretei között az egészséges táplálkozás híveként. Úgy gondolom, ez a program nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy egy kis ízelítőt kapjak, és tapasztalatot szerezhessek az erre vonatkozó terveim megvalósítása érdekében.

Mit vársz a programtól?
Elsősorban szakmai és gyakorlati tapasztalatszerzést a mezőgazdasági tevékenységek szépségeiről és nehézségeiről. Betekintést kapni az ebben dolgozó emberek életéről és mindennapjairól. Új ismeretségek, kapcsolatok szerzését és nem utolsó sorban "kaland"-ot.

Van-e bármilyen mezőgazdasági tapasztalatod?
Uborkaszedés és válogatás, mákszedés, gyümölcsszedés és szöretelés.

 

Napi beszámolók:

  • Marianna - 1.nap PARADICSOM "wellness"