Lengyelországi kaland

Nyomtatóbarát változat

Már ideje volt egy blog-indító írást összeszerkesztenem nekem is, úgyhogy most belevágok. Nekem annyival könnyebb a helyzetem, hogy kalandorkodásom nem a beígért 50 fokos üvegházban kezdődött (ami késik nem múlik ;), hanem egy Lengyelországi tanulmányúttal.

Ahol nemhogy 50 fok nem volt, hanem szandál eláztatós, városnézést meghiúsító esős idő ( persze aznap, amikor megnézhettem volna Krakkót) de a Wawel híres sárkányát így is sikerült megnéznem! Innen is köszönet az illetékes(ek)nek! Erről jut eszembe, érdemes összeszámolni, hogy egy Lengyel mondatban hány W-betűvel lehet találkozni..nem használnak szimpla v betűt, de akkor is.. egyébként a legenda szerint a krakkói királyi palotát a sárkány barlangja fölé építették.


Összességében egy nagyon komplex élményben volt részem, új emberek, sok előadás, új helyek, ahol még nem jártam..jó egyetemista módjára egyszerűbb lenne pontokba szedve leírni a lényeges dolgokat..ezért így is kezdem: új emberek:  Agrya tagokkal utaztunk és Vkszi-s dolgozókkal- erről többet nem mondhatok nagyon jó volt a társaság, tényleg! Az előadások többnyire azt a témát járták körül, hogy a Lengyelországi képzési intézetek-amelyek vidékfejlesztéssel és mezőgazdasággal foglalkoznak milyen formában működnek, milyen továbbképzéseket tartanak a szakmában dolgozóknak.. (a tanácsadás országos szinten úgy szerveződik, hogy a központi-országos intézet alá tagozódnak a „vajdasági” intézetek, ebből 16 van, de magánúton is lehet szaktanácsadást végezni) illetve, hogyan képzik a szaktanácsadókat. De a lényeg leginkább a „helyi akciócsoportok” működésén volt. Több ilyen Lengyelországi HACS tevékenységét megismerhettük, különböző helyszíneken, mert hát a regionalitás a lényeg!  Az a helyzet, hogy érdekel a mezőgazdaság és minden ami azzal kapcsolatos, de most, hogy írnom kell az előadásokról, minden más eszembe jut csak a szakmai rész nem..


De a gasztronómia is idevág, úgyhogy teszek egy kitérőt aki kávén él, az felejtse el -az egy jó kávét kérek  szlogent, a Lengyeleknél a teakultúrának vannak hagyományai. Úgyhogy kiutazóknak ajánlom figyelmébe a 3az1-ben kávé varázsát… pár napos kint tartózkodás után nem illik és nem is lehet megítélni egy nemzet étkezés kultúráját, így ezek csak észrevételek: sok kaprot használnak, natúr salátákat, értsd: reszelt répa, vmi uborkás saláta, párolt zöldség, és társaik! Ez a zöldségek pont azon szegmense, amit én személy szerint nem szeretek. Egyébként szerintem náluk is jellemző, ahogy az oroszoknál, hogy az ételeket előre bekészítik az asztalra, ahonnan aztán a vendégek maguknak szedhetnek.


Jártunk egy bio gazdaságban is, ahol többek között azt kutatják, hogy milyen hatással van a szarvasmarhára, ha gyógynövényeket kevernek a takarmányukba..  ami fontos lehet és erre tisztán emlékszem, mert Agryás utastársaim is felhomályosítottak ezzel kapcsolatban, hogy a lengyel mezőgazdaság birtokszerkezete más, mint a magyar. Lengyelországra jellemzőek a „kis földek” ha jól emlékszem 8-9 hektár nagyságúak, így több embernek van lehetősége megtermelni a háztáji ezt-azt. Ami még számomra érdekes téma volt, az a 4h szervezet kinti működése. Ez egy civil szervezet melynek jelszava „ A legjobb lehet még jobb is” picit elit-képzősen hangzik…de nem az, egész jó programokat tartanak 9-19 éveseknek. Különböző tematikus táborokat szerveznek a fiataloknak( étkezés, környezetvédelem, virágültetés  elsődleges célja helyi szinten a patriotizmus erősítése, a „kötelék” megerősítése a hellyel, ahol születtél. Ugyanakkor külföldi csereutazásokat is szerveznek. Szerintem ez (hasonló) az itthon működő mobilitás programokhoz, amit érdemes kipróbálni!
Ha már virág, az egyik szervezet( Zöld szomszédság) Varsó környékén rendezett olyan programot Nyitott kertek fesztiválja néven, melynek keretében „kinyíltak” a Varsó környéki kertek és mindenki betekintést nyerhetett a szomszédos kertekbe.

Ami nekem feltűnt ( remélem nem tévesen), hogy a lengyelek ügyes(ebb)en kihasználják az Eu által megpályázható pénzeket. Amit jobban meg mernék fogalmazni az az, hogy a képzési intézetek eléggé gyakorlat orientáltak-az a gazdasági is ahol látogatóban voltunk-részben ezt a célt szolgálja,mint tan-gazdaság és ez szerintem nagyon jó ahogyan ezt, gondolom minden kalandor megtapasztalja. Közkinccsé teszek egy szakkifejezést is, mert így illik: cross compliance- kölcsönös megfeleltetés. Ez is egy olyan fogalom, ami elég összetett és az értelmezésével még magamnak is adós vagyok. Segítségül az MVH általi meghatározásból idézek:
A kölcsönös megfeleltetés egy komplex ellenőrzési és szankcionálási rendszer. Lényege az, hogy a közvetlen kifizetések és bizonyos vidékfejlesztési, illetve borpiaci támogatások kedvezményezettjeként nyilvántartott mezőgazdasági termelőket az ellenőrzési rendszer követelményein keresztül ösztönzi arra, hogy a tevékenységükre vonatkozó különböző szabályokat (környezetvédelmi, állatjelölési, állatvédelmi stb.) betartsák.
Még egy ajánló a legvégére-leginkább olyan lányoknak a figyelmébe, akik nem szeretik a „bubis” vizet: rendelésnél csak annyit mondjanak, hogy niegazowany-dupla w-vel és akkor nem lesz gáz!