Jade - 1 nap - Ez nem is olyan jó, mint gondoltam….

Nyomtatóbarát változat

Ez százszor jobb :)

Tegnap birkák altattak, reggel tehenek ébresztettek. Egész pontosan a kolompjuk. Az ablak alatt tanyáznak, miután reggel behajtották őket a legelőről, hogy megtörténjen a fejés.
Őszinte leszek én ezután kapcsolódtam be az eseményekbe, bár a napfelkeltét azért sikerült lefotóznom :)
Fejés után jöttek a tejért, majd a sofőrrel együtt mentünk tovább, hogy a többi tehén gazdától is begyűjtsük a napi adagot.

A táj még mindig páratlan, nem lehet betelni vele, szerintem soha nem lehet megunni, annyi nyugalmat és szépséget áraszt. Ezeken a tájakon legelésznek a tehenek.

És hogy milyen jó dolgok történhetnek a tejjel?
Megérkezünk a gyárba, ahol a friss tej feldolgozásra kerül.
Semmi adalék, semmi tartósítószer, csak friss tehéntej és oltóanyag. Így készül ebben a feldolgozó üzemben többek között a sajt. A héten én is részese lehetek minden folyamatnak.
Most hátulról kezdtem a dolgot. Ma sajtot csomagoltam. Ami kézzel lehet csinálni, azt itt kézzel is csinálják. Nincs csomagológép. A sok fogyasztára kész sajt arra vár, hogy elvigyék őket ehhez pedig előtte át kell nézni a terméket, zacskóba kell húzni, majd vákumozás, egy kis meleg fürdő az esztétika végett és mehet a hütőházba. Volt hozzá szerencsém. És én még attól tartottam otthon, hogy majd mennyire kimelegedek a munkába. Hát itt sikerült lehűteniük rendesen :)
A munka kemény, és ez még csak a csomagolás része. Viszont nagyon jó hangulatban telt, hála a hölgyeknek akikkel együtt dolgozhattam.
Persze meg is kóstoltam a sajtot.
Nagyon finom, és a tudat, hogy pár napja még ezeken a csodás tájakon legelésző tehenek adták a tejet hozzá, majd több ember kétkezi munkájával készült el, ettől lesz igazán különleges ez a sajt.
Keszül itt egyébként többek között még tejföl, vaj, túró, ami itt sós és íze a sajtra hajaz, puliszkába és tésztákba teszik. Amire én gondoltam, annak itt a hivatalos neve a tehén túró. Mostmár ezt is tudom :)

Ma tehát követtem a tej útját.
Mindig nagyon izgalmas látni, megérteni, hát még bekapcsolódni abba a folyamatba amelynek révén egy nyersanyagból végtermék lesz.
Mostantól másképp nézek a sajtra, legalábbis arra, ami így készül.

Munka után pedig egy kis szórakozás. Ha eddig azt gondoltam milyen szép a táj, lehet sejteni mit éreztem 1000 méter magasban a Bekecs tetején. Innen rálàtni az egész vidékre. Leírhatatlan. Úgyhogy van itt kép is róla, bár az nem adja vissza azt a látványt, a friss, magaslati levegő illatát, de azért el lehet képzelni milyen jó lehet itt lenni. Tényleg az.

Napi beszámolók:
Jade - 0 nap - Egy hétre vidékre költöztem
Jade - 1 nap - Ez nem is olyan jó, mint gondoltam….