Indul a Kaland...

Nyomtatóbarát változat

Indul a Kaland!

 

   Budapest Csíkszereda vonalon mi, a "kalandorok" és a MÁV 14 órás csodálatos egységben eltöltendő utazása vár ránk. Természetesen 1 órás késéssel indul az utazás, mert pont a mi vagonunkban nem üzemel a légkondicionáló és ahogy megtudtuk a kalauztól "Így a Románok biztosan nem engedik át a határon a szerelvényt!" - ez megnyugtató.

Csíkszeredán a fogadó gazdák vártak minket az állomáson, én itt tudtam meg hogy nekem 3 "gazdám" is lesz! Annál jobb legalább háromszor annyi élményem lesz majd az egész kaland végén. Megtudtam, hogy az elkövetkező napjaimat Csíkszenttamásiban és a hozzá tartozó területeken fogom tölteni Tibor,Levente és Csabi lesznek a "tanítóim"!

 

   Előljáróban csak annyit, hogy igazam is lett, csodálatos három igazi, valóságos Székely ember társaságában töltöttem a hetet.

 

   Az első pillanattól az utolsóig minatha Wass Albert - 13 almafa című regényében jártam volna:

 

   "- Hásze idenézz, Uram - bökdöste pipáját az öreg főangyal Erdély felé -, a magyar uraskodik és veszekszik a románnal. A román bámulja a felhőket és veszekszik a magyarral. Na ugye? A szász, az dolgozik, ez igaz s a veszekedésben mindég amellé áll, amelyik éppen erősebb. Na de kinek lesz haszna belőle? A szász, az fösvény, Uram, annak szőrös a lelke!

Köll még valaki, akinek esze is legyen, meg szíve is s a munkához is értsen valamicskét, mert különben elviszi az ördög az egészet!

Erre már az Úristen sem mondhatott egyebet, minthogy az éppen így igaz, s mivel pedig a zsebeiben már nem volt semmi, amit elővehetett volna, hát megteremtette a székelyt."

 

   Nem is untatok senkit az utazás viszontagságaival vagy a lakhelyem elfoglalásának részleteivel, én a Székelyföldön tapasztalt élményeim az egész életfelfogásomra való kihatásáról szeretnék írni. Azokról a tiszta és valóban értékes érzelmekról amiket itt tapasztaltam.

 

   Délután Gál Levente Malom fogadóláyban ismerkedtünk mind össze egy kis megnyitó kerti-party keretén belül, itt birkapörkölt, élőzene és természetesen rengeteg pálnika alapozta meg a hangulatot.

   Itt szeretném megemlíteni, hogy a fekete-ribizli pálinka örökéletre szóló élmény volt és kellő motiváció a szomszéd faluban rendezett falunapon való aktív részvételünkhöz.
A közösen átélt élményeknek köszönhetően megkötettek az életreszóló barátságok...