Harc az idővel, a meleggel és a méhekkel

Nyomtatóbarát változat

A helyzet az, hogy mihamarabb be kellene gyűjteni az összes családtól a mézet, amit csak lehet, hogy azután egy éjszaka alatt kipergessük, és nem utolsósorban vissza is adjuk a kipergetett lépekt a családoknak. A rendelkezésünkre álló idő igen csekély, a mézgyűjtést a korábbiakban bemutatott tényezők (vö. anyátlan család, álanyás család, nem párzott szűzanya, stb.) ráadásul hátráltatják is... A másik nehezítő tényező a meleg. S nem csak azért, mert 27 fok fölött nem szívesen húzunk hosszúujjú ruhákat, kesztyűt és sisakot, hanem azért is, mert a méhek ilyenkor sokkal ingerlékenyebbek, jelentősen nehezebb velük dolgozni. Ha láttuk, hogy fürtben lógnak a bejáratukon, felkúszva a kaptár falára is, már tudtuk, olyan melegük van, hogy esélyünk nincs hozzájuk nyúlni.

Csak egy példa: egy négy fiókos kaptárból rendes körülmények között úgy fél órába telik nekünk elvenni a mézet (ha van sok méz, nem kell sokat bíbelődni a fészek átnézésével fiasítások után). Jelen körülmények között többször is abba a problémába ütköztünk, hogy a méhek sokkal támadékonybbak, bepánikolnak és elkezdenek kutatni a saját és a szomszédos kaptárok mögött, rabolni szeretnének. Ilyenkor még jó fél óra azzal telik - miután kimenekítettük a mézet és visszaépítettük a kaptárt -, hogy mászkálunk a kaptárak mögött, és füstöljük a népet, hogy elvegyük a kedvük a rablástól. Na ez többször is előfordult ma, és mint ilyen, roppant időrabló dolog, s fárasztó is.

A szúrások terén haladásnak érzem, hogy még hangos indulatszavak kíséretébeb odakapok ugyan, de nem blokkolok le, pillanatnyilag ki tudom zárni az égető fájdalmat. Aztán meg este borogathatom mindkét bokám ecetes ronggyal, hogy holnap fel tudjam venni a cipőt. 

A sok munka miatt amúgy abban maradtunk, hogy a péntek esti pergetésen még mindenképp ittmaradok, s majd csak szombaton megyek haza. Ha minden jól megy, még plusz segítséget is tudok szerezni a pergetésre, amire szükség is lesz, ha nem akarunk tênyleg egész álló este dolgozni.

 

Ui; ma lusta vagyok képeket feltenni, de majd lesz a tőgyelő méhekről (akik fürtökben lógnak), zsúfolt kaptárokról, meg rólam, ahogy veszem el a mézet. Most inkább pihenek, mert holnapra korai kelés és egy másik méhész meglátogatása is be van tervezve!