Esztena

Nyomtatóbarát változat

2014 08 07

Kirándulás volt aznap. Csíkmadarasi kalandorokkal és gazdájukkal Gál Leventével valamint pár ismerősének kíséretével  elmentem Levente esztenájába. Az utat Békás-szoros felé vettük, ott egy kis időt nézelődtünk,majd továbbmentünk az esztena felé, ami fenn van egy hegy tetején.

Ott aznap szétnéztünk az esztenában. Maga az esztena egy ház és a hozzátartozó szabadtartású állatok (juh, tehén). Van még ott verebes is. A verebes egy kódnév, ami egy kétszemélyes fából készült fekhely  juhászok részére.

A házban magában fűtenek és különféle tejtermékeket készítenek a megfejt állatok tejéből pl( juhsajt, sajttej(zsendice) olyan mint a kefír, mozzarella, ordas). Persze alszanak is ebben a házban. Van egy forrás a ház mellett, ahol elmossák a tejes vödröket tejkannákat.

Megnéztük először a környéket majd a környék hegyeit.

Megtanultam itt tehenet terelni, és fejni. A fejés a kézmozdulat. Elszorítva a csecs tövét a mutató és hüvelyujj segítségével majd határozott lefeléhúzással a tej kispriccen.

A nap végén együtt lementünk a táborhelyünkre, mármint egy régebbi esztena házba. Itt hálózsákba és jól beöltözve aludtunk.

A tábortűz nem maradt el.