És a „finish” – péntek

Nyomtatóbarát változat

Ma két kísérőt is kaptam magam mellé. Az egyik a helyi nagygazdaság műszaki szakija, a másik egy riporterlány, aki egy munkanapomat kísérte végig. Mindketten közvetlen, kedves emberek, egész jó kis csapat alakult a végére.


Itt fóliasátrak többsége fűtött (tehát a téli időszakban is működnek) és ehhez geotermikus energiát használnak már évtizedek óta. Adott a termálvíz, egy egyedi technológia a víz kinyerésére, és egy komoly vezetékrendszer a meleg víz eljuttatására a fóliákba (üvegházakba).  Az természeti adottságok tökéletes párosítása az emberi leleményességgel és a gazdaságosságra való törekvéssel.


Az így kinyert energiából nem csak a nagytermelőnek, hanem a kisebbeknek, sőt szociális intézményeknek és magánlakásoknak is jut. Majd a hasznosított víz „hűtő medencéken” keresztül jut vissza a természetbe, ami két gyönyörű mesterséges tavat jelent gazdag állat és növényvilággal.


 

Láttam egy olyan telepet, ahol a eu-s pályázati pénzből a legkorszerűbb technológiával jelenleg is építés alatt vannak az üvegházak, voltunk egy gyönyörű tiszai átkelőnél, fogattunk az RTL-lel, arattam Szegvár polgármesterével, és a nap végén egy jó hangulatú sörözéssel elbúcsúztattuk a hetet.


Szépvolt, jóvolt, talán igaz sem volt :) :) :)