Dániel - 1.nap Napom Szentgericén!

Nyomtatóbarát változat

Kezdjük inkább az utazással és a megérkezéssel. Vasárnap 05:55-kor indult a vonatunk a Keleti pályaudvarról, ami helyi idő szerint (M.o.-i idő+1óra)vasárnap 18:55-kor érkezett meg Marosvásárhelyre. Az állomásról egy személy autóval és egy kisbusszal mentünk Székelybósra, ahol mi kalandorok találkoztunk a minket befogadó gazdáinkkal. A találkozó nagyon jó hangulatba telt, kaptunk welcome pálinkát és mindenki be lett mutatva az őt befogadó gazdának, majd egy nagyon finom vacsora után mindenki elindult kocsival a saját gazdájával.

 

Így érkeztem meg Szentgericére, Gyuri gazdához és nagyon kedves családjához. Az este egy kis bemutatkozással és beszélgetéssel telt, majd miután észrevettük, hogy lassan éjfélt üt az óra mindenki nyugovóra tért. Reggel viszonylag frissen ébredtem 04:30 perckor és egy kis készülődés után Gyuri gazdával máris vettük az irányt a szabad területen tartott tehenek felé.  Nagyjából 10 perc traktoros utazás után megérkeztünk a helyszínre, ami gyönyörű dombok között található. A szabadban két kis féltető van kialakítva ahol egyszerre 3 tehenet lehet fejni. A fejés aggregátornak köszönhetően a dombok közt is géppel történik.  Nagyjából 1,5-2 óra alatt végeztünk a fejéssel, majd a friss tejjel a traktorunk mögött visszatértünk Gericére, ahol a lefejt tejet mérés után egy tej gyűjtőbe öntöttük.

 

Ezután visszatértünk a házba ahol egy kiadós reggelivel várt minket Enikő(Gyuri gazda felesége). Pár perc pihenés és egy meggy pálinka után máris vettük az irányt traktorokkal  egy a múlt héten lekaszált lucerna föld felé. A lekaszált lucernát András( Gyuri gazda testvére) bálázó géppel bálázta, mi pedig Csongorral( Gyuri gazda fia) vasvillával és kézzel szedtük a pótkocsira a kész bálákat. Körülbelül délre végeztünk ezzel a munkával is. Mire beértünk a földről és ittunk egy hideg sört már várt minket egy nagyon finom zöldpaszuly (zöldbab) leves. Délután már csak kisebb munkákat végeztünk, vittünk Gyuri gazda szüleihez bálázott lucernát, aludtunk egy órácskát és este 6 óra magasságában kimentünk bálázott szalmát rakodni. Majd egy nagyon finom borsófőzeléket vacsoráztunk friss tojás rántottával és házi kenyérrel.

Összességében az első napom kiválóan telt, nagyon kedves embereket ismertem meg, nagyon finomakat ettem és nagyon fura érzéssel tölt el, hogy papíron külföldön vagyok mégis 98%-ban Magyarok lakta faluban. :)

 

Jelenlegi tevékenység bemutatása
Személygépjárművek bontott és új alkatrészeinek értékesítésével foglalkozom jelenleg.

Miért jelentkeztél a programra?
Szeretném megismerni a vidéki emberek életét és betekintést nyerni egy gazdaság működésébe.

Mit vársz a programtól?
Sok tapasztalat szerzést, melyet felhasználhatok a későbbiekben a saját gazdaságom elindításában.

Van-e bármilyen mezőgazdasági tapasztalatod?
Sajnos városi gyerekként ez teljesen kimaradt az életemből.

 

Napi beszámolók:

  • Dániel - 1.nap Napom Szentgericén!