szeptember 2014

Amit a termálvízről és a hasznosításáról megtudtam

Szentesen és környékén a termálvizet csak az 1960-as években fedezték fel, mintegy véletlenül, mert eredetileg olajat keresve végeztek fúrásokat a területen. De végül olaj helyett termálvíz jött a felszínre, és kiderült, hogy a környék nagyon jó adottságú vízbázis, gazdag termál- és gyógyvíz lelőhellyel rendelkezik.

5.nap

A mai nap csúcspontja kétség kívül a disznók búgatása volt. András jó gazda módjára természetesen végég felügyelte az aktust, majd a biztonság kedvéért fél óra múlva újra ráeresztette a fiút a lányra.

4.nap

Délelőtt folyamán megérkezett a "STÁB" és a "MÉDIA", hiába mégiscsak nagy hír, hogy történi valami az uborkaszezon kellős közepén ami ráadásul egy kicsit más is, érdekesebb is mint a szokásos mezőgazdasági hírek. Ellátogatnak minden kalandorhoz megnézni , hogy tellnek a napok. 

3 nap

Reggel már várt a 2 vödör kukijza:mosás, kiszedni a lapikat belőle, dél körül indulunk kaszálni, és addig mint csinálunk mert ezzel a két vödörrel kb. fél óra alatt végzek...??? Aha meg azt ahogy elképzeltem, hamupipőke  lencséivel a hamuban ipari tanuló hozzám képest. Délre pont a felével lettem kész, pedig próbáltunk mi Katival mindenféle technikát, de csak nem ment gyorsabban.

Elég a szó?!

 

Én kiléptem a négy fal közül, hogy utolérjen: az élet. Kiléptem s azt reméltem, én is utolérem. Ti jöttetek, én mentem. Ti fogadtatok, csak magamat vittem. Fehér ingbe öltöztettem a lelkem, a karácsonyfán a díszek ott ti lettetek.

Havasi kürt

 

Akkor már azt hittem, elteltem.
A várva várt nap eljöttével, az odavezető út messze földön híres látnivalóival, a Gyilkos-tóval, a Békás-szorossal, a székely jó humorral. A gondolattal, a sokat forgatott fogalommal.

Duruzsolók

 

Eljött az idő! Neki kell látni! A nap hosszat tartó legelés jó ízű zamatáról számot kell adni!
Szelíd számvetés ez. Nem bánja senki. Sem aki ette, sem aki issza.
Neki kell állni. Meg kell fejni. Bizony ám, hegyoldalszagú tehenek! Oda kell állni!

 

De akar-e megállni?!

 

Veletek suttogok

 

Dombok, s máris hegyek. Fenyőerdők, rengetegek. Egymásra ölelkeznek.
Köztük székely, pásztor népek. Együtt élnek. A meredekek, a mélyzöldükben büszkén égbe meredt tűlevélszirtek, nyájak, s az emberek. Itt meghitt természetességében folyik az embernek állatbarát, állatnak emberbarát egymás melletti dolgos élet.

„Nézd, mit kaptam!”

 

„Nézd, mit kaptaaam!”
Ránevettem.
„Nézd, mit kaptam!”
Szaladt máris tovább a hang…
„Gyere, naa!”
Megint csak egy másik bokor alól kérlelt.
„Nézd, na, mit kaptam!”
Szívem mosolyával néztem…

 

Segítettek

 

„Akció van, csajok!” Ilyenkor lenyelve az utolsó falatot, na és még egy utolsó utánit, felhörpintve a leírhatatlanul különleges ízű, legalább húszféle gyógynövényből készített meleg teát, a bögre alján megbújó cseppeket is, szaladtunk az udvarra, s kerestük szemünkkel: „Hol van?! ... Mi lesz a következő bevetésünk?”