Anett - 1.nap - Üdvözlet a Paradicsomból!

Nyomtatóbarát változat

Hát végre megérkeztünk!

A hosszú vonatút után Marosvásárhelyről Székelyboósba mentünk, ahol megettem életem első puliszkáját. Persze nem magába ettük ezt a székely hazait, hanem finom pörkölttel. Vacsora után  Marton Szabolcs  gazdasága felé vettük az irányt,

így Márkodig meg sem álltunk. Igen beesteledett mire hazaértünk, de a félhomály nem teljesen rejtette el a Bekecs szép vonulatát.

 

Másnap reggel a borjak szoptatásával kezdtük a napot. Ez a feladat reggel és este kötelező, hiszen enni mindenkinek kell. Közben a kiskertből az ebédnek valót szedtük fel: a zöldpaszulyt, répát, krumplit és hagymát. Az ebédet közösen készítettük el: zöldfuszulykalevest, másodiknak sülthúst krumplipürével salátauborkával. Nagyon jól sikerült a kooprodukció.

 

Ebéd után a legelőre mentünk, megitatni az állatokat.
Közel voltunk a Nyárádhoz, hát lementünk. Kellemes volt a vize, békés a partja. E kis kitérő után mentünk haza, mert várt ránk még feladat. Zsuppot hoztunk az erdőből lovaskocsival. Oda felé a kocsin, vissza a zsupp tetején ülve tértünk vissza. (A zsuppok összekötegelt vastagabb száraz ágakat jelent.) A kenyérsütő kemencét etetik zsupokkal. Mert bizony itt kemencében sült házi kenyér jár minden étel mellé.
Miután behordtuk a zsúpokat, eljött az esti szoptatás ideje.

A vacsora után szépen lassan elköszöntünk egymástól és a naptól. Nyugovóra tértünk, holnap bálázás vár ránk.

*************************************************************************************

Jelenlegi tevékenység bemutatása
Tájépítészként végeztem 2011-ben. 2014 óta tanító szakos hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetemen. A tanulmányaimat munka mellett folytatom. Korábban ügyintézőként dolgoztam, jelenleg, pedig au pair-kedem. Szeretnék olyan munkahelyen dolgozni, ahol az érdeklődésemhez közel álló munkát végezhetek. Saját vállalkozás beindításán is gondolkodom. Már csak egy jó ötlet kell! :)

Miért jelentkeztél a programra?
A jövőben szeretném a két végzettségemet ötvözni és a környezeti nevelés irányába elindulni. Ehhez szeretnék know-how tapasztalatokat gyűjteni. Azt gondolom, hogy már az én generációm is vajmi  keveset tud, vagy látott a mezőgazdaság világából. Például, hogy hogyan kerül az élelmiszer a család asztalára. A program lehetőséget kínál arra, hogy mindezt közelebbről megismerhessék a nyertes pályázók, és én pont ezekbe a folyamatokba szeretnék belelátni.

Mit vársz a programtól?
Szeretnék belelátni a mezőgazdászok hétköznapjaiba. Testközelből megfigyelni a folymatokataz ezekkel járó kihívásokat, örömöket, sikereket. Valami oknál fogva vonz ez a világ. Én hiszem, hogy ember és táj tud (újra) együtt egyensúlyban élni.

Van-e bármilyen mezőgazdasági tapasztalatod?
A szüleimmel egy hatszáz szögölterületű kiskertben gazdálkodunk, különféle konyhakerti növényeket termesztünk. (uborka, kínai kel, paprikaburgonya, takarmány tök)

***********************************************************************************

Napi beszámolók:

  • Anett - 1.nap - Üdvözlet a Paradicsomból!
  •