3. Nap, Szénaforgatás a Fehér Népekkel

Nyomtatóbarát változat

Ez a nap is kímélően kezdődött, Gabinak dolga volt a Közbirtokosságon (pályázatok ellenőrzése), s ebben nemigen tudtam volna hasznára lenni, úgyhogy békés reggeli. Visszautasítottam a reggeli pálinkát, remélem, hogy nem bántottam meg ezzel senkit... legalábbis nem nagyon.

Megvártuk, míg Marika hazajön a munkából (eladó a szemközti kisboltban, 11-ig tart a munka első része), aztán felpakolunk a terepjáróba pár vasvillát és gereblyét, aztán indulnék is, de látom, hogy még jönnek... Volt, akit még sose láttam a ház körül, idős néni, akinek kérdés nélkül adnám át a helyet a buszon, aztán jön szénát forgatni a kánikulában... Meg persze jön Gabi édesanyja is, aki reggel korán kel, s végzi a dolgát, majd a gyerekeknek segít, utána ő is jön dolgozni. Egy darabig nem jutottam szóhoz, szerencsére sofőrként nem is baj, ha egy kicsit csöndben gondolkodhatok.

Maga a forgatás egy mókás munka, főleg, hogy együtt csináljuk. Beszélgetünk, hallgatom a történeteket a régi munkákról, amikor kétszer-háromszor is meg kellett forgatni a szénát, mert azt a kaszálás után elverte az eső. Aztán persze a "nagytudású férjekről" is megtudok egyet, s mást, de azt nem adom tovább...

Miután ezzel megvoltunk, megebédeltünk, Gabi nagyban egyeztetett a másnappal kapcsolatban, ugyanis filmre veszik a bálázást, majd ennek örömére csapunk egy nagy bográcsozást fenn a tanyán. A bálázáshoz és pakoláshoz persze kell előre annyi ember, hogy akkor is menjen a munka, ha mi éppen interjút adunk; az esti mókára meg 30 ember volt hivatalos, szóval volt mit szervezni.

Ebéd után a tanyán várt minket a kötelesség, interjút adtunk a Hargita stúdiónak, s mint megtudtuk, az Erdély TV Látogató című műsorában fogják majd leadni a beszélgetést.

http://www.erdely.tv/magazin/latogato

Itt kell Csíkdánfalvát megkeresni az archívumban.

 

Este arra a területre még visszamentünk bálázni, amit napközben megforgattunk. Száraz, meleg idő volt, a szél is jól fújt, úgyhogy hamar kiszáradt a fű, szép bálákat préseltünk.

Eredetileg azt terveztük, hogy fel is visszük a tanyára a bálákat, de ránk esteledett, úgyhogy a Közbirtokosságra vittük megőrzésre.

Mozgalmas nap volt, s a vége még szebb lett:
Felvettek az egyetemre! :D