2013.07.21 – Hova jöttem? – avagy nyitott és egyéb kérdések órája

Nyomtatóbarát változat

Mettől meddig Székelyföld a székelyek földje? És mi köze mindennek a székhez? És Erdélyhez? És miért nem fogom érteni, ha magyarul beszélnek hozzám? Tényleg kell félnünk a medvéktől? A Csíkség miért csíkség, vagy egyáltalán mi a csík? Miért hisszük azt, hogy a székely magyarok szegény, lóháton közlekedő ómagyart beszélő nép? De mégis, miért talpraesettebbek nálunk? Miért nem a miénk ez a terület, ha egyszer ennyire gyönyörű?

És hogy lesz a juhból parenyica? Az esztenán? Mi a kalyiba? Ugye nem lesz galiba? Hány tőgye van a tehénnek (beugratós…)? És meddig él? És mennyi tejet ad egy nap? És a Holstein nem csak egy szelet? Mit eszik? S mit iszik a tehén? Aztán tojik-e rám? Mi az árpa és a búza közti különbség? És milyen a búza, ha török?

Mi a SIC? Mekkora 160 ha (hektár)? Ki fog várni az állomáson, ha a gazdám nem ér oda? Milyen a többi gazda? És milyen lesz az enyém? Fogom-e bírni a munkát? Milyen messze van Illyefalva Csíkmadarastól? Véletlen-e, vagy valami összeesküvés, hogy mindkét fogadó gazdám Miklós? És miért pont ma van a falunap? És hány hetes a legfiatalabb lakó és hány éves a legidősebb? Ki nyert a Csillag Születik-ben, aki a tágabb vidék szülötte és a nap sztárfellépője?

Milyen a jó szilvapálinka? Hát az áfonya? És a kömény, ha tömény? Miért kell ennyit inni? Ki ez a sok új ember, aki ennyire kedvesen fogad, köszön és érdeklődik? Mennyire jó magyarul beszélni 800 kilométerre a mi fővárosunktól egy másik ország közepén?

És mit fogok itt 10 napig csinálni? Mit tanulhatok ebből a néhány napból? És tudnak-e tanulni valamit ők egy nagyvárosi kalandortól?

És egyáltalán, minek kell holnap három és fél óra alvás után 4.30-kor kelnem???

Ugye minderre kapok választ az elkövetkező napokban? Tegyünk próbát: mertek kérdezni?