10 érv, hogy termelőnek lenni a legjobb dolog a világon

Nyomtatóbarát változat

1. A földművelés nem csupán egy szakma

A termelő feladata nem merül ki annyiban, hogy a teheneket ellátja, hanem a takarmányt is meg kell termelnie, azaz egyben növénytermesztő is. A gazda olykor állatorvosi technikus, menedzser, irodavezető, kamionsofőr, mérnök, üzleti tanácsadó, menedzser, fizikai munkás, szülő, de ugyanakkor tanár és diák is. És ez csak néhány foglalkozása a sok közül, mely izgalmassá is teszi munkájukat.

 

2. Az élet minden szinten megtapasztalható

A kukorica ültetése után megláthatják, hogyan bújik elő a földből. Láthatják, hogyan néz ki egy újszülött borjú, de azt is megfigyelhetik, hogyan érkezik a vihar, és tesz teljesen tönkre mindent, amiért keményen dolgoztak. A természet csodáit közelről láthatják, és megtapasztalhatják, milyen értékes valójában az élet. Ahhoz, hogy mindez megérintse az embert, hogy gyönyörködni tudjon benne, meg kell az érzékszerveivel is tapasztalnia.

 

3. Minden nap egy újabb nap

A gazda minden reggel felkel, és tudja, minden egyes nap mást és mást tartogat számára. Soha nem tudhatja biztosan, mit fog hozni az újabb nap, azonban azt igen, hogy soha nem lesz unalmas, és ez az, amiért mindig megéri.

 

4. A saját maga főnöke

Az, hogy egy gazda a saját maga főnöke, egyrészt nagyon jó, másrészt viszont rossz. A jó, hogy lehet egy saját rugalmas időbeosztása. Együtt tud reggelizni a gyerekeivel, részt tud venni közösségi tevékenységekben, de még utazhat is. Azonban gyakran megtörténik, hogy le kell mondani egy eseményt, mert közbejött valami, mely nagyobb prioritást élvez. Például haladéktalanul szénát kell vágni.

 

5. Megtanulhatod, hogyan tartsd tiszteletben a világot és a környezetet

A szakértők szerint a fenntarthatóság legjobb módja a környezetvédelem és a biztonságos eljárások alkalmazása, hogy egy napon a gyerekeink, majd pedig az ő unokáik tudják használni a gazdaságot és a földet. Sokan a jövő nemzedékének felelősségében is bíznak, és minden döntésüket ennek fényében hozzák meg.

 

6. Felelősséget tanulhatsz

A termelők gyermekei gyakran önszántukból bekapcsolódnak a munkába, így felelősséget tanulhatnak. Ez lehetővé teszi, hogy megtudják, mit és miért kell elvégezni, hogy meglássák, nincs olyan feladat, mely felesleges lenne. A munka nemesít mondás nagyon helytálló a termelők esetében. A jól elvégzett munka az egyént mérhetetlen büszkeséggel tölti el, mert rájön, valójában mennyire keményen kellett küzdenie azért, ahol most tart.

 

7. A többfeladatúság edzi az agyat

A termelőnek sokoldalúnak kell lennie, hiszen e-mailben, telefonon és szóban folyamatosan kommunikálniuk kell. Mindig lehetnek kérdések, és mindig vannak is. Minden nap egy kihívás, mely mentálisan is edzettséget is kíván.

 

8. A türelem erény

Egy gazdaság soha nem úgy működik, hogy mindent azonnal el lehet végezni. Van olyan, hogy az újszülött borjú etetése 30 percet vesz igénybe, vagy éppen egy gép úgy dönt, hogy nem működik tovább. A gyorsan elintézhetőnek tűnő ügyek is olykor sok időt vesznek igénybe, mely főként várakozással telik el. Ilyenkor az idegeskedés helyett egy nagy levegőt érdemes venni, megpihenni, mielőtt elkezdődne a következő nagy kaland.

 

9. A tanítás és a tanulás tehetsége

A jó gazda előbb-utóbb küldetésként is felfoghatja munkáját, és megmutathatja a fogyasztóknak, hogy honnan is származik az egészséges te. A legnagyobb büszkesége pedig az lehet, hogy nem csupán a helyiekkel ismertetheti meg, hanem például egy blog segítségével szélesebb rétegeket is elérhet.

 

10. Szerénység a legmagasabb fokon

A csoda ebben az életformában olyan sok, hogy a gazdák azokat szavakkal el se tudják mondani. Hogyan lehetne elmondani szavakkal, milyen érzés látni egy borjú születését? Hogyan lehetne szavakba önteni, milyen órákig harcolni egy állat életéért, és aztán látni, hiábavaló volt minden küzdelem, mert a szemében már nincs élet?

Ebben a szakmában a fájdalom, a büszkeség és az elért eredmények kéz a kézben járnak.