Székely kalandom záró napjai

Nyomtatóbarát változat

Korai telefon: "Öt berbécset az éjjel megfeszített a medve!" Mármint kost. A juhnyájból. Megyünk az esztenára. Izgi. Előtte azért lovat ganézunk, na nehogy már ne! Hosszú az út odáig. Székely viccek odafelé. Párat értek.

 

Világvége. Nemhogy wifi, még hálózat sincs. Felmászunk. Szeretem. Hegyek, fenyvesek mindenfelé. Kolomp, tehénbőgés. Elkap az eső, a pásztorkutyák majdnem megesznek. 

 

Ebéd: puliszka, friss sajt, túró, kolbász. A köd száll felfelé a völgyben. Festői. Vad és békés egyszerre.

 

Járunk egyet a gerincen. "Kriszti, segíts behajtani azt a 3 tehenet az erdőből!" Na igen, mintha korábban arra a kérdésre, hogy "Aztán féled-e a medvét?" azt válaszoltam volna, hogy nem. És a farkast sem. Na persze.

 

Esti fejésre hazaérünk. A tehenet próbálom én is fejni. Jobb kézzel sikerül. Ezt követi a juhász alap szintű gyakorlat: dagadó holdvilágnál hajtjuk a nyájat a kosárba. Épp beférnek. Levi: "Már csak nektek kell ide beférni!" Hogy én? A bokáig érő szarba a juhok mellé? Idilli. Holdvilágnál paskolgatom a juhok hátsóját, hogy rendeződjenek az eszterunga elé fejéshez. Közben hevesen imádkozom, hogy ne csússzak meg. Az lenne a hét fénypontja.

 

Este a kalibában alszunk hálózsákokban. Reméljük, se medve se farkas nem lesz a társaságunk.

 

Ahhoz képest, hogy egy hálózsákban aludtam a hegyen, egész jó volt. Sok vélt higiéniai alapfeltételt engedtem el. A patakban mosdás és fogmosás megteszi, sőt. Ahogy a "sikamlós víz" is (így mondják, hogy hasmenést okoz).

 

Reggelire a pásztorok rókagombát szedtek. Rókagomba hagymával, juhtúróval, ordával, hozzá puliszka. Süt a nap. "Jó ételt az étvágyhoz!" Készül a sajt a reggeli fejésből. Főzik az ordát. Utána még Timi, Levi felesége kisüt pár bocsot: puliszka gombóc juhtúróval a közepében. Friss tejet iszom, mennyei.

 

Gyors bocisimogatás, indulunk vissza. Hazafelé megállunk forrásvízért. Közben vadmentát szedünk. Mármint a többiek, mert én elsőre megtaláltam a menta mellett az egyetlen csalánt, utána meg már nem volt "kedvem". Sokat nem tévedtem, végül is mindkettőből főzhetek teát.

 

Mire hazaérünk, szakad az eső. Azért jól fog esni egy kis pihi, na meg egy meleg zuhany.