Blogok

Hány embert lát el egy gazda élelemmel?

Hol tart ma a mezőgazdaság?

Ma már szinte mindenki számára teljesen természetes, hogy a szükséges élelmiszer az üzletek polcain várja, csupán kevesen gondolkodnak el azon, hogy mennyi munka is van azzal a termékkel, melyet a bevásárlókosarukba tesznek nap mint nap. Bár Magyarországon a talaj és az éghajlat adottságai jól kihasználhatóak lennének, kevesen akadnak olyanok, akik gazdálkodni szeretnének. Az illetékesek globálisan is felismerték már ezt a problémát, bár ezt csak úgy tudnák orvosolni, ha több fiatal is a mezőgazdasági területen képzelné el a jövőjét.

 

10 érv, hogy termelőnek lenni a legjobb dolog a világon

1. A földművelés nem csupán egy szakma

A termelő feladata nem merül ki annyiban, hogy a teheneket ellátja, hanem a takarmányt is meg kell termelnie, azaz egyben növénytermesztő is. A gazda olykor állatorvosi technikus, menedzser, irodavezető, kamionsofőr, mérnök, üzleti tanácsadó, menedzser, fizikai munkás, szülő, de ugyanakkor tanár és diák is. És ez csak néhány foglalkozása a sok közül, mely izgalmassá is teszi munkájukat.

A négy fal helyett

Napjainkra, a 21. századra az urbanizáció hatalmas méreteket öltött. Az iparban és a szolgáltatás területén dolgozók aránya jelentősen megnövekedett, mely egyidejűleg a mezőgazdaságban dolgozók arányának csökkenését is jelenti. A mezőgazdaságtól való elfordulás a fiatalok részéről még számottevőbb, hiszen egyre kevesebben döntenek a mezőgazdaság mellett, pedig nagy szükség lenne rájuk.

FENDTségesen CLAAS kalandjaim Baján

FENDTségesen CLAAS kalandjaim Baján

See video

Amit a termálvízről és a hasznosításáról megtudtam

Szentesen és környékén a termálvizet csak az 1960-as években fedezték fel, mintegy véletlenül, mert eredetileg olajat keresve végeztek fúrásokat a területen. De végül olaj helyett termálvíz jött a felszínre, és kiderült, hogy a környék nagyon jó adottságú vízbázis, gazdag termál- és gyógyvíz lelőhellyel rendelkezik.

5.nap

A mai nap csúcspontja kétség kívül a disznók búgatása volt. András jó gazda módjára természetesen végég felügyelte az aktust, majd a biztonság kedvéért fél óra múlva újra ráeresztette a fiút a lányra.

4.nap

Délelőtt folyamán megérkezett a "STÁB" és a "MÉDIA", hiába mégiscsak nagy hír, hogy történi valami az uborkaszezon kellős közepén ami ráadásul egy kicsit más is, érdekesebb is mint a szokásos mezőgazdasági hírek. Ellátogatnak minden kalandorhoz megnézni , hogy tellnek a napok. 

3 nap

Reggel már várt a 2 vödör kukijza:mosás, kiszedni a lapikat belőle, dél körül indulunk kaszálni, és addig mint csinálunk mert ezzel a két vödörrel kb. fél óra alatt végzek...??? Aha meg azt ahogy elképzeltem, hamupipőke  lencséivel a hamuban ipari tanuló hozzám képest. Délre pont a felével lettem kész, pedig próbáltunk mi Katival mindenféle technikát, de csak nem ment gyorsabban.

Elég a szó?!

 

Én kiléptem a négy fal közül, hogy utolérjen: az élet. Kiléptem s azt reméltem, én is utolérem. Ti jöttetek, én mentem. Ti fogadtatok, csak magamat vittem. Fehér ingbe öltöztettem a lelkem, a karácsonyfán a díszek ott ti lettetek.

Havasi kürt

 

Akkor már azt hittem, elteltem.
A várva várt nap eljöttével, az odavezető út messze földön híres látnivalóival, a Gyilkos-tóval, a Békás-szorossal, a székely jó humorral. A gondolattal, a sokat forgatott fogalommal.