Blogok

Milyen gazdának lenni?

Ezt tudhatja meg 28 fiatal, köszönhetően a Vidék Kaland programnak, mely már ötödik alkalommal került megrendezésre.

10 érv, hogy termelőnek lenni a legjobb dolog a világon

1. A földművelés nem csupán egy szakma

A termelő feladata nem merül ki annyiban, hogy a teheneket ellátja, hanem a takarmányt is meg kell termelnie, azaz egyben növénytermesztő is. A gazda olykor állatorvosi technikus, menedzser, irodavezető, kamionsofőr, mérnök, üzleti tanácsadó, menedzser, fizikai munkás, szülő, de ugyanakkor tanár és diák is. És ez csak néhány foglalkozása a sok közül, mely izgalmassá is teszi munkájukat.

Orsolya - 4 nap - A várva várt nap

Reggel mint minden reggel a tehenek körül zajlott ma is. A tejet leadtuk, az állatokat kúráltuk. Kis kapálás a kertben, majd zöld fuszulyka fejtés.

 

Déltől a várva várt nap: az aratás utolsó napja ha a Jóisten is megsegít. Ma egészen a dombok tetején dolgozunk, gyönyörű kilátással vidékre, az erdők által felül ölelve.

Orsolya - 3 nap - Elkészült

Most lett kész a tegnapi sajt és orda :)

 

Ez a nap az új ismeretek napja volt. A reggel korán indult a nyári legelőn éjszakázó tehenek fejésével- három másik legeltetéses állattartással foglalkozó szentgericei gazda mellett. Károly gazda a mai napon is aratott. Hogy még több mindent megismerjek, az ő áldása alatt a szomszédos Kovács gazdánál folytattam erdélyi tanulmányaimat. 

Orsolya - 2 nap - AZ aratás folytatódott

Reggel a ház konyhakertjében kapáltam, rendezgettem, csinosítgattam azt. Majd az erős napsütés miatt behúzódva, rövid pihenőt követően kisebb sétára indultam a Gál gyerekekkel.

 

Frissítő forrásvizet vettünk a helyi csorgóból és jártunk a falu unitárius templomában is, miközben megcsodáltuk az azt körülvevő temetőből a környező dombokra nyíló kilátást.

Katalin - 5.nap - Kiskarácsony

Péntek, 3 óra 00 perc. A telefon ébresztője kelt. Az álmosságtól tántorogva, de nyafogás nélkül kelünk. Osonunk csendben, még alszik a ház. A kert végéig kell csak elbotorkálnunk, itt kezdjük a napot. Azt hiszem sosem keltem még ilyen korán. Ahogy közeledünk, a hajnali csípős hidegből egyre melegebb lesz.

Katalin - 4.nap - Kigyúrt pásztorok

Rekordot döntöttünk a reggeli etetésnél, egy óra sem kellett és nem hallatszott állatbőgés a farmon, ropogtattak a fekete fejű berbécsek, a bikák, a bivalyok, a disznók és a lovak is. Így már nyugodt szívvel indultunk bikát vásárolni egy nagy tehenészetbe, ahol megnéztük a borjúkat, a fejős teheneket és a fejőcsarnokot is.

Katalin - 3.nap - Farmosoduk

Szerdán ismét a farmon értek a nap első sugarai, és a mihaszna komisz jószág számlálás türelemmel várt minket a domb tetején. :) Harmadik napja tartó kálváriánkról mostmár bizonyíték is van, ugyanis az Agrya csapata látogatott hozzánk, hogy fotót és filmet készítsen munkánkról.

Katalin - 2.nap - Áradó folyó

A második nap végén azt hiszem kijelenthetem, hogy birkákkal foglalkozni vakmerő vállalkozás. Olykor olyanok, mint egy csoport óvodás, máskor egy igénytelen csürhére hajaznak, aztán meg vicces baráti társaság, és néha babusgatni valóak, akár a kutyakölykök.

Katalin - 1.nap - Birka = Vadállat

A hosszú utazás és késői érkezést kipihenve, reggel ámultunk rá, hova is érkeztünk mi ketten Katák.

 

Kalandunk első napján Iklandon egyből a mély vízben kezdtünk. Korán reggel a farmon kissé bizalmatlanul, de készséggel fogadtak a munkások. Rögtön  nagy feladatot kaptunk, a birkafejés közben leltározni kellett az állatokat.