2. Nap -a tényleges első (hétfő)

Nyomtatóbarát változat

A mai nap az aratásé és a kaszálásé, mint reggel megtudtam. Nem kellett korán kelnem csak 7:30-kor csörgött az órám. Azután bőséges reggeli, majd 10 körül indultunk ki a földre ahol vártuk Tóni bácsi érkezését. Tóni bácsi elfoglalt egyén, sokfelé arat. 2 óra várakozás után meg is érkezett. Zoltán megbeszélte Tóni bácsival hogy egy kicsit had üljek fel a gépre. Majd egyszer csak felállt és atadta a helyét, no hogy akkor próbáljam ki milyen aratni. Meglehetősen nagy precíziót igényel a sor tartása, hogy ne maradjon ki semmi. És így a sor végére túl voltam életem első aratásán. Amint a gép befejezte az aratás a "mi" traktorunk mellé állt és a begyűjtött terményt kiszórta az utánfutóra.

Amint itt vegeztünk átmentem a forgatócsoporttal a kaszálás helyszínére, mert mint kiderült Zoltán közben elment, hogy elhozza a kaszáló traktort. Időm sincs fölocsúdni az aratás örömeiből, mikor már mondja hogy üljek fel mellé, megyünk egy kört és utána csinálhatom egyedül. Közben magyarázza hogy mi micsoda a fülkében, csak kapkodom a fejem. És már el is jött a helycsere ideje. Elindulok de úgy megyek mint az ökörhugyozás (kacskaringósan nem egyenesen). Kanyarodni kéne, de néhol a sarkán ki-ki maradnak fűcsomók, figyelem hogy tartsam a sort, hogy ne maradjon levágatlan rész. Zötykölődöm. Közben ezon morfondírozom nem is olyan rossz, dudorászom, figyelem a fel-fel röppenő szöcskéket, forog a fejem előre s hátra vajon jól megyek e. Egyenlőre nem futkároz eszeveszetten, nem tépi a haját, úgyhogy nagy gond nem lehet. Lassan a munka végére érek amikor átveszi Zoli és megmutatja hogy a rutinosabbak gyorsabban is tudják csinálni. Hát igen, az évek és a tapasztalat! Ezt elnézve van még mit gyakorolnom. Munkánk végeztével indulunk is haza. Zoltán megkérdi van e kedvem hazavezetni a trakrot. Hát hogy ne lenne! :) Az első próbálkozásnál le is fullasztom a traktort amikor megpróbálok váltani. Másodjára már jobban megy és egy hatalmas fekete felhő kipöffentésével el is sikerül indulni (remélem nem tettem kárt a járműben). Döcögünk immár "szélsebesen" hazafelé. Hajjaj jön a főút de hol a fék? Nem kell, nem jön semmi 20-szal tépünk az úton, akadály áll az útszélen lovaskocsi képében. Kerülnék de Zoli mondja engedjük el a mögöttünk lévőt ne aggódjon. Kissé érzékeny a traktor kormánya halalmas koordinációs feladat a saját sávomban tartani, nem mellékesen az úton is. A kaland végén lefordulok az útról és beállok az udvarba. Hazaértünk.
Edéd után egy kis pihenés következett, ugyanis meg kellett várni az aratógépet. Gyorsan ki traktoroztunk, majd kint indult is a munka ahol most Tóni bácsi fia vezette az aratógépet amit nagy lelkesen át is adott nekem, aztán kiszállt a gépből. Na itt kezdett melegem lenni mivel még azt sem tudtam hol a fék.... lassan meg fogom kérdezni. Gyorsan learatta majd át öntötte az utánfutónkra és már indulhattunk is haza. Itthon az emberek lemerték és bevitték a magtárba. Megvacsoráztunk és jöhet a megédemelt pihenés.
...folyt.köv...