Gyomlálás

Printer-friendly version

Kedden délelőtt az ágyások gyomlálásával foglalkoztunk. A répa és zöldségsorok között parlagfű, disznóparéj, muhar, porcsin és egyéb gyomnövények nőnek ki időről időre, és elszívják az adott növénykultúra elől az értékes vizet. Némelyik gyomnövény agresszívebb és nagyra nő, mint például a parlagfű vagy a muhar, némelyik viszont diszkréten megbújik a répatövek árnyékában. Mivel a zöldségek sűrűn vannak locsolva, a föld nedves és nem okoz gondot a gyomok kihúzgálása. Gumikesztyűben estünk nekik, sorról sorra haladva. A kihúzott gazokat egyszerűen csak otthagytuk a sorok között, a tűző nap úgyis hamar kiszárítja őket. A parlagfű cseles, mert a levele eléggé hasonlít a répáéhoz, de még a zöldségéhez is. A muhar erős gyökerekkel kapaszkodik a talajba, és eltávolítása közben még arra is ügyelnünk kell, hogy lehetőleg ne szakadjon be, a hasznos növényeket pedig ne húzgáljuk ki vele együtt.

Az utolsó képen egy kis érdekesség látható, pár tárgy, amik a földből kerültek elő. Timinek egész gyűjteménye van régi érmékből, mi pedig találtunk egy töltényt, ekevasat, különféle kerámia és cserépdarabokat is.