Varga_Mónika blogja

5. nap Birkák között

4:00 Ismét egy hangulatos hajnali ébredés, de hiába iparkodom gyorsan összeszedni magam, mire kiérek, Pista bácsi már kiengedte a juhokat. Elkéstem.

4. nap Gyapjúpakolás és legeltetés

8:00 Az utolsó két nap a birkákról fog szólni, Vrancsik András jóvoltából. Először a gyapjúval ismerkedem meg. A birkákat évente egyszer szokták megnyírni és ezt a gyapjút értékesítik. Reggel jött is a kamion Andrásházára, hogy felpakoljuk rá a zsákokba szedett gyapjút.

3. nap Esőben is lehet dolgozni

4:30 Nem beszéltük meg konkrétan mikor indulunk, de korán keltem, mert ki akartam használni ezeknek a csendes vidéki hajnaloknak a jótékony hatását. Imádom, hogy kakaskukorékolásra és birkabégetésre ébredek, nem pedig kamiondübörgésre. Fantasztikus hangulata van, még akkor is, ha be van borulva az ég.

2. nap Meggyszedés és aratás

3:30 Ébresztő. Olyan korán van, hogy még a kakas sem kukorékol. 4:30 Már kint vagyunk a meggyesben, megint jönnek a szedők és minden úgy megy, mint tegnap. Leszámítva, hogy ma sokkal melegebbnek éreztem az időt és a rekeszek is nehezebben teltek, mint tegnap, mert nem volt tökéletesen érett minden fa. Az éretlent pedig nem szabad leszedni.

1. nap Meggyszedés

4:00 Ébreszt a telefon és vele párhozamosan egy kakas is. Meglepő módon nem kell percekig kínlódnom a felkeléssel, annak ellenére, hogy előző nap elég későn jöttünk be az aratásból. Ki is megyek közelebbről megnézni azt a kakast. Kellemes friss a hajnali levegő, jön fel a nap. Hangos bégetéssel előjönnek a juhok is. A közelben egy gólya kelepel, a háztetőn pedig egy rozsdafarkú „rozsdál”.

0. nap Megérkezés Balmazújvárosba

Varga Mónika vagyok. Békéscsabán dolgozom kérelemkezelési szakreferensként, de néhány hete úgy döntöttem, hogy lecserélem a magas sarkút bakancsra és beállok dolgozni 5 napra Szanka István balmazújvárosi gazdálkodóhoz.

Vasárnap délután érkeztem meg busszal és alig hogy lepakoltam, már indultunk is ki az aratásra. Közben összefutottunk Vrancsik Andrással is.