Piszmán Réka blogja

Isten tartson, Székelyhon! (2014.08.02. Szombat)

Reggel Nyárádszeredáról iskolabusz vitt minket a vásárhelyi vasútállomásra. Néhányunk még aznaposan, mindenki fáradtan, szoruló szívvel ölelte meg Fogadó gazdáját. Marosvásárhely felé a Legelő irányában vitt utunk, ismerős domb(jaim) utolsónak rám kacsintottak.

Lelkiekben búcsúzásra készülünk (2014.08.01. Péntek)

Munka tekintetében e nap hanyagolható volt. Jóformán csak a bocikat itattam (hajnalban, búcsúztatóul született egy újabb bikaborjú). Fejés ideje alatt össze kellett pakolnom, elköszöntem a Legelőtől. Gyuri bácsi a tejjel együtt engem is bevitt a Gazdaságba. Délelőtt Gazdasszonyomnak segítettem a konyhában, sok hasznos dolgot, ételváltozatot próbáltam elraktározni a fejembe.

Állatos, gépes (2014.07.31. Csütörtök)

Csütörtökömet végig kint töltöttem a Legelő körül. Fejés után a kutyákkal játszottam. Mikor a borjú, s mi is megreggeliztünk, kihajtottuk a marhákat egy fásabb legelőre.

Elvarázsolt utakon (2014.07.30. Szerda)

A napomat ebédig kint töltöttem a Legelőn. Fejés után egy messzebbi rétre hajtottuk a marhákat. Hárman tereltük a csordát (plusz 2 kutya), az autóúton is zökkenőmentesen átértünk. Dél körül árnyékba irányítottuk az állatokat, pihenjenek.

Kicsi világ, teljes világ (2014.07.29. Kedd)

Kedd reggeltől beálltam fejni. A teheneket itt is géppel fejik (a kiskérődzőket még nem), ami számomra nem volt ismeretlen, mégis újra bele kellett jönnöm a menetébe. Az állatgondozóktól tanultam is egy trükköt, amivel az elbújt tejet elő lehet varázsolni a tőgyből (itt nem a masszírozásra gondolok, bár azt is alkalmaztuk).

Legelőtől az asztalig (2014.07.28. Hétfő)

"Ki éjjel legény, legyen nappal is!" fogadalmat téve, keltem 5-kor. Nem ismerve a teheneket (nehogy megijesszem őket), gondoltam, a fejőházba hátulról megyek be. Még sötét volt, új is voltam a Legelőn, hirtelen 5 kutya jelezte, hogy nemkívánatos vagyok a portán. Szerencsére János (állatgondozó) a közelben volt, segítségemre sietett. Az első "akadályon" átkelve egy újszülött borjú fogadott.

Erdélyország sok szép vize (2014.07.27. Kiút)

Az első néhány óra izgalmakban teli volt. Kezdődött a dupla helyjegy váltással, folytatódott a felsővezeték-szakadással. Anita minden lehetséges követ megmozgatott, Püspökladányban bevárt minket a Hargita IC. Átszálláskor a csapat már teljes volt, a határt átlépve együtt ámultunk a hirtelen megváltozott tájon. Noha az út több, mint 12 órás volt, hamar elrepült.

Felkészítő nap (2014.06.06.)

Kecskeméti lévén, Gálos Annával könnyű dolgunk volt eltalálni a Hegedűs Tanyára. Szinte elsőként érkeztünk, bőven volt időnk szétnézni, az állatokat megsimogatni. Kicsit izgultunk is, milyen lesz a csapat, hányan gyűlünk össze?