Hagara-Nagy Nóra blogja

A kaland, amiből komoly kapcsolat született

Az utolsó két napon főként ülő munkát végeztünk, egy speciális saját tervezésű kis asztalkát körülülve a kaptárakba kerülő fiókokat drótoztuk be, és olvasztottuk rá a méhviaszból készült műlépet. A kezünk mozog, a szemünk figyel, közben cseverészünk, nevetgélünk, szóban méhészkedünk, de néha magunkba szállva elmélkedünk. Talán ilyesmi hangulatban telhetett régen a kukoricamorzsolás. Jó, énekelni mondjuk nem énekeltünk. A változatosság kedvéért olykor átváltottam mézes üvegek csomagolására is, azokat a textil korongokat kötöttem az üvegek tetejére, amelyiket talán kedden vágtam ki. Aranyos kis virágos, méhecskés, állatos anyagok ezek, szépen feldobják a mézes üvegek külsejét. 

Méhek testközelből, önkéntes méhszúrással

Bár ez az időszak nem a méhészeti tevékenységek fő szezonja, mégis alkalmanként be kell nézni a kaptárakba, így felölthettem én is azt a védőruhát, ami ahhoz hasonlít leginkább, mint amit a Holdra szállásról készült fotókról mindenki ismer. Jól aláöltöztem, biztos, ami biztos, de közben a tapasztalt méhészek különféle vicces sztorikkal jöttek elő, melynek a lényege a nem megfelelő ruházat és a méhcsípés közötti kapcsolatot taglalta. Volt itt nyitva hagyott sliccen keresztül történő szúrás, teljesen szétnyíló ingben történő méhészkedés, vagy éppen mezítlábas, papucsos, ami végül semmilyen méhcsípéssel nem járt. Így arra jutottunk, hogy ténylegesen nem is lehet felállítani egy konzekvens összefüggést a test takarása és a méhszúrás gyakorisága között.

Maci a málnásban?! Avagy a medve még Szlovákiából is ide jön...

Varga Adrienn kis családjával a Börzsönyben él, itt méhészkednek, és van pár sor málnájuk és ribizlijük is. Vasárnap stílszerűen gyermekkoromat idéző kis piros vonattal érkeztem, így lassan döcögve a fővárostól, szinte meseszerűen csöppentem a hegyekkel körülvett településre. Volt egy kis kalandom már a váci állatszálláskor, ugyanis, a mobilom kirepült a zsebemből egyenesen az álló vonat alá. Én meg gyors helyzetelemzés után bemásztam utána, szóval szokás szerint izgalmassá sikerült tennem azt, ami magától nem lett volna az.