Devémy Tamás blogja

Kalandom lezárása a Benedek farmon

Csütörtök. Ahogyan még előző este megbeszéltük, reggel fél 6-tól már úton voltunk a karácsondi meggyes felé, hogy végre sikerüljön megpakolni egy teljes kamiont meggyel teli konténerekkel. Az előző nap leszedett meggyet is beleborogattuk a konténerekbe. Az elromlott gyűjtőgép már tegnap javítás alatt állt, és úgy tűnt, hogy el is fog készülni délutánra. A reggeli szünet után még Orsi elmagyarázta nekem, hogy hogyan történik az idénymunkások napi szintű bejelentése, majd folytattuk a teli konténerek felrakodását a kamionra.

A technika ördöge közbeszólt - két újabb nap a Benedek farmon

Kedd

A mai nap meglehetősen elütött az általam várttól: Orsi csak fél 8-kor hívott, hogy ma Zolinak fogok segíteni, mert a meggyszedés a sár miatt elmarad így ma reggel jót aludhattam. Reggel a családfő, Laci bácsi tartott kis bemutatót és ismertetőt a mezőgazdasági gépekről, a traktorok működéséről, egyéb fontos kiegészítőkről. A délelőttöt a műhelyben töltöttük, ahol egy traktor javítása zajlott két hozzáértő szervizes vezetésével. Érdemben nem nagyon tudtam belefolyni a javításba, mert műszaki képességek/képesítés hiányában csak segédkezni tudtam. Zolival megjártunk néhány kört Gyöngyösön alkatrészekért, mindezt a gazdaság régi zsigulijában, hasonlóban emlékeim szerint gyerekkoromban ültem utoljára. Egy kis időutazás mindig jó… Traktorszerelés közben jöttem rá, hogy ha gazdálkodás bizony sok gép mozgatásával is jár, amik cserben hagyhatják az embert. Ezért a legbiztosabb, ha te is értesz ezek javításához, de helyes működtetésükhöz valamennyit biztosan.

Megérkezés és egy "lightos" nap a Benedek farmon

Vidéki kalandom már vasárnap délután megkezdődött azzal, hogy a Gyöngyös melletti Nagyrédére utaztam, ahol az elkövezendő öt napot töltöm a Benedek család farmján (bemutatkozást itt találtok: www.benedekgyumolcsfarm.hu ). Könnyen megtaláltam a család házát, ahol saját termesztésű meggyel és szörpökkel várták megérkezésemet. Egy félórás bemutatkozás és kötetlen beszélgetés után a családfő, Benedek László, és legidősebb lánya, Orsi mutatták meg új lakhelyemet, amely a családi háztól külön, egy régi parasztházban lesz, amit a család alkalmazásában álló frissen végzett kertészmérnökével, Zolival osztok meg. A vendégszeretetről mindent elárul, hogy egy hétre is elegendő élelmiszerrel teli hűtő, és frissen vetett ágy várt. Tehát ez a kaland is jól indult:)