Mi lesz ezzel a sok paprikával?

Nyomtatóbarát változat

Csütörtök! Valószínű eljutott az égiekhez a sok ima, mert az éjjel (igaz szép kis vihar kíséretében) megérkezett végre a csapadék és vele az enyhülés is a több hetes kánikula és szárazság után.   

A mai napi munka-rutint (paprika-szedés, válogatás) többször megszakította, hogy az érkező látogatókkal (Délvilág munkatársa, Kurca TV, Agryás stáb) hol kamera nélkül, hol azzal együtt beszélgettünk az elmúlt 4 nap élményeiről, tapasztalatairól...

Az utolsó állomás, ahová Anitáékkal együtt mentünk, a (Délker)TÉSZ volt- útközben Dani mesélt a szövetkezet működéséről, az áruátadás-átvétel mikéntjéről, az értékesítésről stb... aztán átadott minket Jano Imrének, aki a DélkerTÉSZ telepvezetője. Beülhettem mérlegelni paprikát, csomagolni paradicsomot, cimkézni díszcsomagolást az egyes "állomásokon", láttam a különböző hűtött raktárakat, az áruátvételeket, osztályozásokat, dolgozókat (ilyenkor nyáron sokuk diák). Megtudtam a fontosabb adatokat is: a TÉSZ-nek közel 600 tagja van, melynek döntő többsége egyéni vagy családi gazdálkodó; a tagok termelésének 95%-a üvegházból és fólia alól származik.; a legfontosabb termékek a paprikafélék, a hajtatási paradicsom (fürtös, bogyós), a káposztafélék (kínai kel, fejeskáposzta, karfiol), ezen kívül a kígyóuborka és a görögdinnye. Az áru legnagyobb része a nagyobb áruházláncok (Tesco, Auchan, Lidl) polcain landol, de jelentős az export is.

Az éves pénzforgalom (eladás) az 5-6 milliárd Ft-t is eléri... Megnyugtató és bíztató látni, hogy vannak jól működő tömörülések, összefogások is Magyarországon!