5. Nap - A kihivás

Nyomtatóbarát változat

A mai nap nagyon fárasztó volt. Reggel keltem korán, hogy segítsek az istállóban a tehenek körül. 8 ora felé megjött a sajtó és a tv. Kérdezték ki vagyok mi vagyok, honnan jöttem miért jöttem. Szépen sorjában megválaszoltam a kérdéseket, és bemutatót is tartottam mi mindent tanultam a héten. Javarészt a fejéssel kapcsolatosan úgy mint gépi és kézi fejés. A riporterek kíváncsiak voltak, hogy is megy itt minden, hogyan kerül a tehéntől a tej az asztalra. Fejés végeztével vártuk Mikit aki a tejet elviszi, ő jön a tehér a tartájos autóval. Jó sokára meg is érkezett egy hölgy társaságában, aki most ellenőrzést is tartott. Pont kapóra jött, mert mindent szépen elmondott mit es hogyan ellenőriznek, mit vizsgálnak. Megtutatta a kék szesz próbát. Ez arra jó higy kimutassa mennyire friss a tej. Ha a szesztől kicsapódik a feherje akkor nem friss a tej. Mért még sűrűséget és hőmérsekletet is. Miután mindnt rendben talált, felcsatlakoztatták a csövet amin keresztül leszívták a tejet. Mire mindennek végelett jöhetett is az ebed.
Ebéd után Zoli bácsi végighordott a faluban (így mondják ezt náluk, mikor körbemutatod mi hol van), nem kis feltűnést keltve. Megmutatt a közbirtokosság székhelyét, ahol dolgozik, megnéztük a közösségiházat és a temetőt is. Elmagyarazta hogy smint működnek itt a dolgok, mennyi mindent sikerült felújítaniuk a faluban. Tényleg nagyon szépen sikerült. Minden nagyon modert és jó célt szolgál. Elmondta, nem volt hely ahova ha jönnek vendégek, elszállásolhatóak lettek volna. Így hát kialakitottak vendég szállásokat külön fürdővel s konyhával. Kialakítottak új orvosi rendelőt, fogászatot, állatorvosnak helyet ahol rendelhet, gyógyszertárat. Elképzelni sem tudom mennyi energiába kerülhetett ez.
Ma is megnéztük higy dolgoznak az emberek a csemetekertben. Megelégedéssel tapasztaltuk, hogy halad ez ha csinálják!
Később még megnéztük a helyi plébániát és megismerkedhettem a pappal és a segédlelkésszel is. Mindenki nagyon kedves és barátságos. A beszélgetés végén a pap meghívott minket, higy holnap azaz pénteken reggel csatlakozzunk hozzá egy kávéra s mi szivest elfogadtuk.
Az idő ismét kissé borongósta forgult. Délután megérkezett Zoli testvére, Edit, aki tanítónő a helyi iskolában, magyar szakos. Zoli bácsi megkínált minket egy-egy pohár borral, ami mellett kedélyesen elbeszélgettünk és megismerkedtünk. Lassan következett az esti etetés és fejés, majd a vacsora. Ma a vacsora jobban elnyúlt a szokottnál hisz Editke is haza ért a párjával es mindenki nagyon örült neki. Jókat kacagtunk s beszélgettünk. Mikor felpillantottam az órára láttam mennyi az idő és gondoltam jobb mostmár lefeküdni, hisz holnap is nap van.
...folyt.köv...