5. nap Birkák között

Nyomtatóbarát változat

4:00 Ismét egy hangulatos hajnali ébredés, de hiába iparkodom gyorsan összeszedni magam, mire kiérek, Pista bácsi már kiengedte a juhokat. Elkéstem.

6:00
Átsétálunk a szomszéd tanyára, ahol már várják Pista bácsit, mert meg kell nyúzni egy rackát, amiből pörkölt lesz a hétvégén. Az öreg érti a dolgát, pik-pakk lekapja a kabátot szegény birkáról. Közben Laci, a tanyának és a nemzeti parknak a mindenese, kicsit körbevezet. Megmutatja a kis racka bárányokat és a nagy kosokat, de van itt mangalica, szürkemarha, ló és sokféle baromfi is. Nem sokáig maradunk, mert Irénke néni már biztos megsütötte a bundás kenyeret reggelire és egyébként is van saját dolgunk. Meg kell etetni azokat a birkákat, amik nem mennek ki a többiekkel legelni.

Ennek több oka is lehet. Nem mennek ki például a nemrég született bárányok és az anyajuhok, mert szoptatják a kicsiket. Ezt a részt, ahol ők vannak, fiasnak hívják. Szintén bent maradnak a sérült, gyenge állatok is, hogy megerősödjenek és a kosok is csak akkor vannak a legelőre kiengedve, amikor fedeztetés van. Nekik ilyenkor szemes takarmányt (abrakot) pl. kukoricát és búzát kell adni, illetve kaptak a bálázott lucernából és szénából is, ezután következett az itató vályúk feltöltése. Megtudtam, hogy a kifizetődő állattartáshoz, a takarmányozáshoz szükséges növényeket is meg kell termesztenie a gazdának. Így van ez itt is. A lucerna, kukorica és búza mind saját és általában annyi terem egy évben, hogy az elegendő az állatok etetéséhez. 

9:00
Szakad az eső, ezért nemsokmindent tudunk csinálni. Hozzálátunk hát az ebédhez, ami ma egy igazi pásztor étel lesz, a bográcsban sült slambuc. Hozzávalók kb. 8 személyre: egy tenyérnyi szalonna felkockázva, fél kiló krumpli ujjnyi karikákra vágva, 1 zacskó lebbencstészta, só, víz. A szalonnát bográcsban megpirítjuk, utána a krumplit is egy kicsit, majd felöltjük vízzel, hogy jól ellepje és beletesszük az összetört tésztát, sózzuk. Addig főzzük, amíg el nem fő a leve, utána gyakran kavargatjuk egy kicsit mindig megkapatva. Az igazi slambucot 32-szer kell megfordítani, amit csak bográcsban lehet. A palacsinta feldobáshoz tudnám hasonlítani a mozdulatot, de én nem mertem kipróbálni, mert féltem, hogy a földről fogunk ebédelni, ha én csinálom. Pista bácsinak viszont ez nagyon ment. Nem csoda, hiszen egy igazi juhásznak ezt tudni kell, ő pedig az a javából. 16 éves kora óta juhászkodik, soha nem dolgozott mást és soha nem hagyta el a Hortobágy ezen részét (kivéve, amikor néha Debrecenbe kellett mennie). Tud mindent a szakmáról és a juhokról. Ostort fon, körmölőt készít, kidolgozza a lenyúzott bőrt, segít az ellésnél, ellátja a birkák sérüléseit, betanítja a hajtókutyát, megcsinál mindent, pedig nem tanulta iskolában, csak az öregektől, annak idején.

13:00
Ebéd. Sajnos még mindig szakad az eső, a legelőről is bejönnek ilyenkor az állatok. Még van pár órám amit itt tölthetek, ezért úgy döntök kimegyek a hodályba. Pista bácsi utánam jön, mert megígérte, hogy megmutatja, hogy kell megkörmölni a jószágot.

Elkap egyet, először a hátsó, majd a mellső lábairól vágja le a túl hosszú körmöt. Évente egyszer, tavasszal kell ezt az összes birkán megcsinálni, úgy, mint a nyírást. Jól érzem magam itt, szinte észre sem veszem, hogy eltelt az idő és jön értem András, hogy elvigyen a buszhoz.

19:00
Hazaértem. Hazudnék, ha azt mondanám nem jó érzés újra otthon lenni, de az is igaz, hogy nagyon jól éreztem magam ezen a héten. Rengeteg, számomra ismeretlen, új dologgal találkoztam és igen, néha sokkot kaptam, de többnyire pozitív értelemben. Nyilván 5 nap alatt nem tanultam meg hogyan kell gazdálkodni, de úgy érzem megbizonyosodtam arról, hogy hosszú évek kemény munkája, azért meghozza a gyümölcsét. Aki tesz, azért, hogy jól működő gazdaságot tartson fenn, az képes a nehézségeken túljutni, annak ellenére, hogy mennyire kiszámíthatatlan a mezőgazdaság működése. Kiszámíthatatlan az időjárás miatt és rendkívül sokrétű. Nem elég csupán érteni az állatokhoz és a növényekhez. A mezőgazdasági gépek használata, valamilyen szintű karbantartása is elengedhetetlen. Ezen kívül ismerni kell a különböző támogatási rendszereket, bejelentési kötelezettségeket és nem utolsó sorban tudni kell szót érteni az emberekkel, akik alkalmanként (pl. a meggyszedők) vagy folyamatosan (Pista bácsi) tevékenyen részt vesznek a gazdaság életében. Tényleg kalandos volt ez a hét és egyáltalán nem éreztem kellemetlennek a feladatokat. Nem sokat aludtam, viszont annál többet tapasztaltam.
Nagyon köszönöm a lehetőséget és a szíves vendéglátást a gazdáknak. Minden jót kívánok nekik és remélem még találkozunk.