1. nap: Döbbenet! Egész héten ennyit kell dolgozni?

Nyomtatóbarát változat

Gyülekező a hűtőháznál 4:50-kor, 5 órakor már a földeken a munka elkezdőik. Szerencsémre a  gazda 3 percre lakik bázistól, így elég volt 4:20-kor kelnem, 4:45-kor  indultunk.
Meglepetésemre szolgált, a legkevesebb időt  a sárgarépa és a gyökérszedéssel töltik.
A  munkafolyamatok 80%-a egy olyan helységben folyik, ahol fontos, hogy ne legyen légmozgás és meleg, hogy a sárgarépa és a gyökér (fehérrépa vagy  zöldség) nedves és friss maradhasson.
Első fázis a zöldségek méret és minőség szerinti válogatása, majd ezek megtisztítása következett a sárga levelektől és a hajszálgyökerektől, amiket kézzel tördeltünk le. A répákat eredeti állapotában a piacon még soha nem is láttam.
A kisebbeket a zöldjükkel együtt ötösével csomóztuk, azután ezeket tízesével kötegeltük.
A közepeseket is csomóztuk, de nem csak egy séma szerint, hanem vegyesen is, gyökeret a sárgarépával együtt kötöttük össze, kb. egy levesbe való adagot.
A nagy méretű gyökereket szálasként értékesítik, tehát darabszámra, ezeket csomózás nélkül csak kötegeltük.
Ez a munka estig is eltartott.
Délután felüdülésképpen, némi friss levegő után vágyakozva, újra kimentünk répát szedni, de akkor már óriási, kilós áruként eladható méretű zöldségeket húzgáltunk ki a földből, más területről, ahol már régebben volt a vetés, és nagyobbra nőhetett.
Ezeket ládákba szedtük, és utána egy forgótárcsás gépbe szórtuk, ahol nagynyomású vízzel tisztítottuk őket.
A nap zárása, hogy mindezeket a teherautóra felpakolták a fiúk.
Mondanom sem kell; egy gyors zuhany után, vacsora nélkül, máris eltettem magam másnapra.